
To danskere er døde af nye listeria-tilfælde i april, skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside. Styrelsen oplyser, at der i alt er smittet fem personer med den farlige listeriabakterie i løbet af en uge i april. Normalt registreres der ét tilfælde af listeria om ugen.
To af de smittede har fået påvist den listeriatype, der gav anledning til et stort udbrud i 2013 og 2014 forårsaget af kødpålæg. Det er dog ikke klart, hvorvidt de to døde er smittede med den gamle type listeria.
To andre er smittet med andre listeriatyper, der kan have relation til to tidligere mindre listeriaudbrud. Endelig er den femte smittet med en listeriatype, der ikke kendes fra tidligere udbrud.
- Det er usædvanligt, at der er fem tilfælde på en uge. Normalt ser vi et tilfælde af listeria om ugen.
- Men det er også usædvanligt, at vi så hurtigt er klar over, hvad det er for en type listeria. Det er et udtryk for, at vores overvågning af listeria er blevet bedre, siger overlæge Kåre Mølbak, Statens Serum Institut.
Kender typens dna
Smittekilderne er endnu ikke fundet, men styrelsen tror på, at den har gode chancer.
- Det, at vi kender ikke blot typen af listeria, men hele listeriabakteriens dna allerede to uger efter, at patienterne blev syge, gør arbejdet med at lede efter smittekilden mere målrettet, siger sektionsleder Annette Perge, Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen blev sidste sommer kritiseret for at have reageret for langsomt i det listeriaudbrud, der smittede over 70 danskere og kostede 16 mennesker livet.
Siden er der blevet lavet en bred fødevareaftale på Christiansborg, der frem til 2018 skal styrke fødevaresikkerheden, så nye udbrud af listeria ikke gentager sig.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.