dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Odense Universitetshospital ændrer køkkenprocedure efter fund af listeria. (Foto: Torben Åndahl, Polfoto.)

Fynske hospitalskøkkener strammer op efter listeria-fund

Odense Universitetshospital har ændret køkkenprocedurer efter fund af listeriabakterier, som kostede tre livet
29. SEP 2014 8.04

SYDDANMARK: Fem personer er over det seneste halvandet år blevet smittet med listeria fra aspargessuppe, og tre er døde. Listeria-bakterien var af samme type, som også er fundet i aspargessuppe på Odense Universitetshospital OUH's køkken, oplyser Fødevarestyrelsen.

Bakterien skulle ifølge Fødevarestyrelsen nu være udryddet, og universitetshospitalets køkkener i Svendborg og Odense har strammet op på procedurerne.

Sygehusdirektøren på OUH, Jane Kraglund, siger, at det er uvist, hvor de fem personer er blevet smittet.

- Ingen kan sige, om patienterne er blevet smittet med listeria på OUH, da stammen også findes andre steder i Syddanmark. Men både vi og Fødevarestyrelsen ønsker at være på den helt sikre side, og derfor tager vi alle forholdsregler, siger Jane Kraglund til Ritzau.

Fødevarestyrelsen giver pålæg
Fødevarestyrelsen har givet hospitalskøkkenerne pålæg om at forbedre den forebyggende indsats over for listeria. Det tager OUH meget alvorligt, siger sygehusdirektøren:

- På et sygehus har vi mange svækkede patienter, og derfor skal vi sætte ekstra hårdt ind over for alle smittekilder. Vi er selvfølgelig rigtig ærgerlige over situationen, men vi tager Fødevarestyrelsens kritik til efterretning og vil selvfølgelig leve op til styrelsens påbud straks.

Der har tidligere - i maj og august 2014 - været konstateret listeriabakterier i supper på OUH, og hver gang har køkkenet reageret ved at desinficere hele det berørte område af køkkenet og kassere alle omfattede fødevarer.

50 negative prøver
I forbindelse med Fødevarestyrelsens seneste tjek af hospitalets køkkener blev der taget 50 listeriaprøver i køkkenernes produktionsmiljøer, og ikke en eneste af disse var positive for listeria.

Fødevarestyrelsens prøver er taget i kolde supper, og når supperne bliver opvarmet til de foreskrevne 75 grader på afdelingerne, udgør de ingen sundhedsrisiko for patienterne.

Jane Kraglund oplyser, at indtil fundene af listeriabakterier blev aspargessuppen tilsat kødboller fra en ekstern leverandør, og suppen blev ikke opvarmet.

- Vi har ændret procedure, vil tilsætter ikke længere kødboller, og suppen varmes op til 75 grader, siger Jane Kraglund.

Ved 75 grader varme dør listeriabakterien.

Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/fynske-hospitalskoekkener-strammer-op-efter-listeria-fund

GDPR