DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Yngre Læger: Overlæger vil give os lavere startløn - når vi bliver overlæger

Usædvanlig OK21-strid mellem lægegrupper, hvor én gruppe angriber en andens overenskomst.

En gruppe på flere hundrede Yngre Læger er så utilfredse med Overlægeforeningens OK21-aftale, at de i et åbent brev kræver den taget af bordet. Overlægeforeningen har i sin nye overenskomst forhandlet en lavere startløn for nye overlæger, så det altså ikke går ud over Overlægeforeningens nuværende medlemmer, men over Yngre Lægers medlemmer, når de engang rykker op og bliver overlæger.

Det sker ved, at Overlægeforeningens overenskomst indfører et nyt treårigt løntrin for nyansatte overlæger. Det vil hvert år koste fremtidige overlæger 30.000 kr. i forhold til den nuværende grundløn.

Først efter tre års ansættelse slipper en ny overlæge ud af startlønnen og rykker op på den varige grundløn. Den protesterende gruppe af Yngre Læger kalder det usolidarisk og ukollegialt og foreslår en hel stribe måder at torpedere den omstridte overenskomst:

  • Foreningen af Speciallæger kan underkende den.
  • Overlægerne kan nedstemme den.
  • Yngre Læger kan indbringe den for en voldgift.
  • Lægeforeningen kan gribe ind.

Foreningen af Speciallæger er paraplyorganisation for blandt andre Overlægeforeningen, men domineret af denne med tre fjerdedele af medlemstallet og Overlægeforeningens formand som formand. Lægeforeningen er paraplyorganisation for Yngre Læger, Foreningen af Speciallæger og Praktiserende Lægers Organisation, hvoraf Yngre Lægers medlemmer udgør lidt under halvdelen, og underskriverne af det åbne brev tæller ca. fem pct. af Yngre Lægers medlemstal 

Ifølge Lægeforeningens vedtægter kan de forhandlingsberettigede foreninger hver især "slutte aftaler og overenskomster", men "det skal ske i respekt for Lægeforeningens formål og de øvrige forhandlingsberettigede foreningers interesser". Det er den sidste sætning der er i spil: "i respekt for (...) de øvrige forhandlingsberettigede foreningers interesser".

"Er det i orden, at en delforening ser stort på Lægeforeningens vedtægter og behandler andre medlemmer på den måde? Solidarisk og kollegialt er det i hvert fald ikke", hedder det i det åbne brev.

Et svar på det åbne brev kan ventes i løbet af i dag, oplyser Lægeforeningen til DK Nyt.