dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Psykiatrien skal være en del af det samlede sygehusvæsen
Sundhedsstrukturkommissionens formand Jesper Fisker præsenterede tirsdag kommissionens anbefalinger til et nyt sundhedsvæsen på et pressemøde på Holbæk Sygehus tirsdag.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Psykiatrien skal være en del af det samlede sygehusvæsen

Seks anbefalinger skal danne grundlag for et udspil til et nyt sundhedsvæsen. En af dem ser på psykiatrien.
11. JUN 2024 15.44

Psykiatrien skal ikke længere være sin egen selvstændige enhed. Den skal integreres med resten af sundhedsvæsnet. Sådan lyder det i en af seks anbefalinger, som Sundhedsstrukturkommissionen har præsenteret tirsdag.

Det skal være med til at sikre, at patienter med psykiske lidelser får et bedre sundhedsforløb, hvor fysiske - såkaldte somatiske - lidelser kan blive opdaget og behandlet.

Det siger Jesper Fisker, der er direktør for Kræftens Bekæmpelse og formand for kommissionen, på et pressemøde.

- Der vil være en stor fordel for patienter, at der er en bedre koordination. Vi mener, at der vil være en fordel for både psykiatrien og somatikken i, at de kommer til at arbejde mere sammen, fordi de kan lære af hinanden.

For lidt kommunikation

I dag er kommunikationen mellem de to ikke særlig stor, siger Jesper Fisker.

- Det betyder, at mange af de patienter, som er både somatisk syge og har en psykiatrisk diagnose, i virkeligheden har nogle resultater af deres sundhedsforløb, som er væsentlig ringere end andre steder.

Kommissionen blev nedsat i marts 2023. Anbefalingerne skal danne grundlag for et større udspil til en sundhedsreform fra regeringen. Den forventes at komme senere på året.

Fokus på at integrere psykiatrien møder opbakning fra blandt andre organisationerne Bedre Psykiatri og Psykiatrifonden.

Psykiatrifondens direktør, Marianne Skjold, håber, at regeringen vil tage fat i integrationen hurtigst muligt, lyder det i en pressemeddelelse.

- Gabet fra somatik til psykiatri er for stort, stigma og uvidenhed koster liv, og det samme gør ringe kvalitet og ressourcer i opsporing, udredning og behandling, siger hun.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.