dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Podcast: Klimavenlig mad i kantinen behøver ikke at skabe konflikter

Det kan være svært at tale om borgernes madvaner, selvom klimaaftrykket er højt. I Odense har man succes med at lave grøn mad i stedet for at snakke om det.

Odense: Selv om danskerne i højere grad end tidligere har fået øjnene op for klimavenlig mad, spiser vi stadig meget store mængder kød. Det er ikke nok med kostråd og vejledning. Der er brug for politiske tiltag for at skabe den nødvendige udvikling, skriver den grønne tænketank Concito.

Debatten om klimavenlig mad kan dog let nå et kogepunkt, og det har derfor ikke været ligetil at finde politiske tiltag – også selvom blandt andre finansminister Nicolai Wammen (S) i 2020 talte varmt for obligatoriske vegetardage i de statslige kantiner.

Det blev som bekendt ikke til noget, men i Odense har man længe arbejdet med at få mere klimavenlig mad ind i de offentlige kantiner – man taler bare ikke så meget om vegetarmad: 

- Vi siger ikke, vi laver vegetarisk mad. Vi siger bare, vi laver dejlig mad hver dag, og der er hver dag mulighed for at spise grøn mad, men der er også mulighed for at få kød hver dag. Vi skal spise meget mere plantebaseret, og det tror jeg bliver nemt at gøre, hvis vi formår at lave det til mad, som smager godt, siger Gitte Hesselbæk Breum, chef for Mad & Måltider i Odense Kommune i denne uges afsnit af "Kommunerne redder klimaet". 

- Når vi snakker om de ældre borgere, der er på plejehjem, og dem, der får madservice hjemme, er det måske ikke dem, der skal redde hele klimaet. De vil gerne have noget af det, de kender, og det kan vi så måske gøre mere grønt, siger Gitte Hesselbæk Breum. 

Og den tilgang glæder Tue Damsø, projektleder for DK2020 og seniorkonsulent hos Concito, sig over: 

- Det er rigtig fornuftigt og en ret elegant måde at gøre det på. På den måde kan man via god og veltilberedt mad med god råvarer nudge os alle sammen i retning af at spise lidt mere miljørigtigt, siger Tue Damsø i "Kommunerne redder klimaet". 

- Det er ofte en stor del af vores identitet og vores opvækst, og når man er inde og måske indirekte kritisere det, kommer det meget tæt på, og det risikerer at skabe konflikter. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.