

Situationen mellem Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er spidset voldsomt til over de sidste par dage, og i går bad regionernes chefforhandler Jens Stenbæk (V) de resterende medlemmer af Regionernes Lønnings- og Takts Nævn om støtte til at opsige den eksisterende overenskomstaftale med PLO.
Det er endnu ikke sket, men ifølge PLO-formand Henrik Dibbern kommer opsigelsen enten i dag eller i morgen, og derefter venter han, at der følger et lovforslag, der vil diktere det fremadrettede samarbejde mellem læger og regioner.
- Vi forstår, at det er meget på trapperne, og at vi muligvis allerede i morgen bliver præsenteret for et sådan lovforslag, siger han til dknyt.
I går sagde Jens Stenbæk da også til dknyt, at han vurderede det som sandsynligt, at regeringen skærer igennem og gennemfører en række af regionernes krav til øget styring og kontrol med lægerne ved lov.
Og får regionerne samtlige deres krav igennem vil lægerne ikke kunne acceptere det, siger Henrik Dibbern.
- Det første, vi gør, er selvfølgelig at sætte os ned og studere det lovforslag meget grundigt. Men hvis man giver regionerne alt det, de har krævet af os til forhandlingerne, og som vi har måttet sige nej til, så vil der komme kraftige reaktioner, og man vil også opleve, patienterne vil møde en lukket dør, der hvor de gerne ville ind til deres læge, advarer han.
De lukkede lægeklinikker vil dog først blive en mulighed til september, hvor den nuværende overenskomst tidligst kan udløbe.
Konsekvenser for de kronisk syge
Holder regeringen fx fast i regionernes krav om en økonomisk nulvækst, vil det desuden forpurre planerne om i højere grad at sætte ind over for kronisk syge patienter, siger Henrik Dibbern. Han understreger, at lægerne i dag arbejder inden for en økonomisk ramme, der er udmålt efter arbejdsopgaverne, og at det derfor vil kræve flere ressourcer, hvis lægerne skal påtage sig flere opgaver.
- Hvis vi fx skal ud og prøve at finde de omkring 200.000 patienter med sukkersyge, som man siger, at der er i det her samfund, uden at vi ved, hvor de er, så vil det jo kræve en ekstra arbejdsindsats, lyder det.
Netop forebyggelse er ellers et af aspekterne i den sundhedsplan, som sundhedsministeriet i dag fremlagde. Den lægger også vægt på, at de praktiserende læger i højere grad skal inddrages i den kommunale sundhedsindsats, stå mere fleksibelt til rådighed og øge effektiviteten.
Henrik Dibbern kan dog ikke vurdere, i hvilken retning det peger i forhold til overenskomsten.
- Det er svært at sige, fordi det er en blandet butik af nogle helt overordnede ting og nogle mere præcise. Som vi også har sagt til regionerne, så er der jo masser af ting, vi gerne vil lave sammen med dem, men det skal ske gennem forhandlinger og ikke dikteres som lov, siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.