

Regionernes chefforhandler, Jens Stenbæk (V), har her til formiddag bedt Finansministeriet, Sundhedsministeriet og KL om at bakke op om at opsige overenskomstaftalen med de praktiserende læger. Det siger han til dknyt og forklarer, at han forventer en afklaring inden for de kommende dage.
- Jeg har svært ved at se, at der er andre muligheder nu end at opsige overenskomsten - alt andet vil bare at trække pinen i langdrag, siger han og forklarer, at den nuværende aftale i så fald vil træde ud af kraft den 1. september.
Hvad der skal ske, hvis det kommer så vidt, er op til Sundhedsministeriet.
- Der er to muligheder. Enten iværksætter Sundhedsministeren en bekendtgørelse, der sikrer uændret lægehjælp til borgerne og beskriver de vilkår, lægerne skal arbejde under, indtil forhandlingerne kommer i gang igen, og vi kan lave en ny aftale. Det andet scenarie er, at man i stedet laver et lovinitiativ, som ændrer på rammerne for, hvad der kan forhandles i en overenskomst, og hvad der besluttes gennem lovgivning, siger Jens Stenbæk.
Øget kontrol
Han forsikrer, at han ikke kender til det konkrete indhold i en eventuel lovændring, men vurderer, at regeringen med stor sandsynlighed vil efterleve regionernes ønske om bedre muligheder for at kontrollere udviklingen i almen praksis. Det baserer han på, at Rigsrevisionen i efteråret kritiserede regionerne for ikke i tilstrækkelig grad at styre og følge op på lægernes aktiviteter og udgifter.
- Kritikken er jo også adresseret til Sundhedsministeriet og Finansministeriet, og de er jo nødt til at handle på den og sørge for, at tingene ikke bare foregår uforandret. Det ligger snublende nær at analysere sig frem til, at hvis der kommer et lovinitiativ, så vil det give os en tilstrækkelig indsigt og kontrol med, hvad der foregår i almen praksis, siger han.
Praktiserende Lægers Organisation (PLO) betvivler imidlertid de undersøgelser, der ligger bag Rigsrevisionens anbefalinger. Lægerne mener ikke, at der 'er sammenhæng mellem anbefalingerne i Rigsrevisionens beretning og det dokumentationsmateriale, der ligger til grund for beretningen', fremgår det på Lægeforeningens hjemmeside.
Organisationen har desuden i dag klaget til Folketingets Ombudsmand over, at både Finans- eller Sundhedsministeriet har brugt over en måned på at besvare en begæring om aktindsigt i dokumentationen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.