DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Enigt regionsråd bakker op: Patienter blev ikke svigtet
Opbakningen fra de ansatte på Regionshospital Silkeborg var enorm, da Ulrich Fredberg i foråret måtte forlade sit job.
Foto: Karsten Mortensen, TV Midtvest (arkiv)

Enigt regionsråd bakker op: Patienter blev ikke svigtet

Balladen om lavdosis-scanninger i Silkeborg, der kostede en ledende overlæge jobbet, har taget en uventet drejning.

MIDTJYLLAND: Der er ikke mistanke om svigt i patientsikkerheden på Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg.

Men den klare udmelding fra et enigt regionsråd i aftes er sagen om lavdosis-scanninger i Silkeborg, som det seneste halve år har været anledning til strid og konflikt, tilsyneladende endt i fred og fordragelighed.

Samtidig er udtalelsen en delvis oprejsning til Ulrich Fredberg, som blev fyret fra sit job som ledende overlæge på centret, og som selv sidder i regionsrådet for Venstre.

Balladen startede for et halvt år siden, da regionen meldte ud, at mindst 930 patienter ikke havde fået den rigtige scanning på centret og derfor skulle genindkaldes, og at Fredberg havde modarbejdet at genoprette patientsikkerheden og derfor stod til fyring.

Sundhedsstyrelsen havde nemlig året forinden indskærpet, at der skulle anvendes højdosis scanning ved selv den mindste mistanke om lungekræft. 

På det seneste har det imidlertid vist sig, at der er stor uenighed i lægekredse om den rigtige behandling, og at der har været misforståelser mellem Dansk Lunge Cancer Gruppe, Sundhedsstyrelsen og regionen - misforståelser, som især er blevet afdækket af Sundhedspolitisk Tidsskrift.

I sidste uge offentliggjorde regionen resultatet af de nye scanninger af i alt 132 patienter. Det er disse resultater, der nu får regionsrådet til at konkludere, at der ikke er mistanke om svigt i patientsikkerheden.

Regionsrådet besluttede dog samtidig, at man vil afvente en varslet vurdering fra Styrelsen for Patientsikkerhed, før man endeligt tager stilling i sagen.

Pause i mødet

Det var Ulrich Fredberg selv, som sammen med partifællen Jørgen Winther havde bedt om at få sagen på dagsordenen på mødet i går med en stribe forslag til udtalelser.

Ifølge Viborg Stifts Folkeblad bad regionsrådsformand Anders Kühnau (S) om en pause undervejs i mødet. Her præsenterede han de to venstrefolk og Venstres gruppeformand Carsten Kissmeyer for et forslag til fælles udtalelse, og de fire endte med en enig indstilling til udtalelse, som altså blev vedtaget af et samlet regionsråd.

- Det er jeg meget tilfreds med – faktisk ovenud tilfreds med, sagde Ulrich Fredberg efterfølgende til TV2 Østjylland og tilføjede, at beslutningen har stor betydning for sygehusets ry og patienternes tryghed ved at have fået den rigtige behandling.

Derimod venter han ikke, at den får nogen betydning for ham personligt.

- Jeg vil gerne sige tak til Kühnau. Vi har haft en god drøftelse, en snak, vi burde have taget for længe siden, supplerer Jørgen Winther i avisen.

Ændres retningslinjer igen?

Også professor Frede Olsen fra Aarhus Universitet, som har fulgt sagen fra sidelinjen og bakket Ulrich Fredberg op, er godt tilfreds.

- Jeg har aldrig i mit liv været så skuffet over en forvaltning i sundhedsvæsnet, som jeg har været med sagen her det seneste halve år. Derfor er det også en stor glæde, at vi nu er nået frem til det, der er det vigtigste resultat, nemlig at der aldrig har været et sikkerhedsproblem i Silkeborg, siger han til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Han mener, at man vil kunne redde et trecifret antal mennesker om året, hvis Sundhedsstyrelsen når frem til, at Silkeborg-metoden skal rulles ud over hele landet.

Udover at afvente, hvad de statslige myndigheder når frem til, afventer regionsrådet ifølge udtalelsen også resultatet af en række af regionens egne initiativer, der bl.a. skal belyse brugen af lavdosis CT til lungesygdomme.

 

Det handler scannings-striden om:

Diagnostisk Center i Silkeborg har i en årrække tilbudt lavdosis-scanning som et bedre alternativ til røntgen, hvis der var en meget lille mistanke om lungekræft.

I 2019 ændrede Sundhedsstyrelsen retningslinjerne, så der skal bruges fuld CT-scanning ved enhver mistanke om lungekræft, også når den er minimal.

Ledende overlæge i Silkeborg Ulrich Fredberg, som også sidder i regionsrådet for Venstre, afviste at ændre praksis, da han var uenig. Derfor - og på grund af samarbejdsproblemer - blev han fyret i foråret.

Siden viste det sig, at også Region Hovedstaden havde undladt at ændre praksis.

Et problem er, at centret i Silkeborg aldrig nåede at fremlægge forskning, der kunne underbygge, at lavdosis-scanning er bedre. Sundhedsstyrelsen har i juni påtaget sig at få undersøgt, om der er dokumentation for at bruge lavdosis-CT.