DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Regionsrådsformand beskylder medlem for at sprede utryghed
Ifølge videoen er der forskel på tilbuddet i Randers og Silkeborg.
Foto: Screendump

Regionsrådsformand beskylder medlem for at sprede utryghed

Strid i Midtjylland om undersøgelse for lungekræft fortsætter - nu om en tegnefilm.

MIDTJYLLAND: Stridighederne fortsætter i kølvandet på forårets fyring af Ulrich Fredberg, regionsrådsmedlem for Venstre og dengang ledende overlæge på Regionshospitalet i Silkeborg.

Fredberg blev fyret, primært fordi han ikke ville rette ind efter Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer om scanninger for lungekræft, som gik imod den praksis med lavdosis, man havde i Silkeborg. 

Ved hans side under hele forløbet stod regionsrådsmedlem Jørgen Winther (V) fra Randers, og det er en video, som Jørgen Winther har delt på sociale medier, der nu får regionsrådsformand Anders Kühnau (S) til at beskylde ham for at sprede utryghed.

"Uordentligt og unfair angreb på Regionshospitalet Randers," skriver Anders Kühnau på både regionens hjemmeside og facebookside om videoen.

"Nej tak til fake news"

I videoen fremstilles det i en tegnefilm, som om en hostende ryger, der henvises til undersøgelse af sin læge, har mindre chance for at få opdaget en eventuel lungekræft i Randers end i Silkeborg. 

- Det er uordentligt og unfair at angribe et stort og dygtigt hospital med udokumenterede påstande. Men det gør regionsrådsmedlem Jørgen Winther ved at dele en video om behandling af lungekræft på Regionshospitalet Randers. Det undrer mig, at man vælger at miskreditere et helt hospital og dygtige fagpersoner. Hvorfor sprede utryghed hos mange patienter uden grund, skriver Anders Kühnau og fortsætter:

- Jeg tager som regionsrådsformand på det kraftigste afstand fra den kommunikationsform, som videoen er udtryk for. Den er faktuelt forkert, manipulerende og uordentlig. Nej tak til fake news.

Kritisk Randers-overlæge

Jørgen Winther har ikke kun været bisidder for Ulrich Fredberg, men også for ledende overlæge i Randers Mahican Gielen, da hun for to uger siden blev fyret for manglende lederevner.

Mahican Gielen har tidligere arbejdet under Fredberg i Silkeborg og var en højlydt kritiker af ledelsen under fyringen af ham, derfor har de tre og andre kædet hendes fyring sammen med hendes offentlige kritik af ledelsen.

Senere har otte overlæger på sygehuset i Randers dog i et læserbrev bekræftet, at et tiltagende dårligt arbejdsklima lå bag fratrædelsen.

Før hun blev fyret, lavede Mahican Gielen blandt andet en opgørelse, som viste, at 59 af 94 patienter, som i Randers havde fået en røntgenundersøgelse af lungerne, burde have været sendt til højdosis CT-scanning, hvis Sundhedsstyrelsens retningslinjer skulle følges, som man kræver i Silkeborg. Den opgørelse ligger bag tegnefilmens budskab.

Anders Kühnau forsikrer dog, at Regionshospitalet Randers følger de gældende retningslinjer.  

Sundhedsstyrelsen har sat gang i en videnskabelig udredning af fordele og ulemper ved den lavdosis-scanning, man har brugt og er blevet berømmet for i Silkeborg.

- Når vi har fakta på bordet, skal vi have en ordentlig og sober diskussion af lavdosis CT-scanning, skriver han.

 

Mød Bente og Lars, der begge skal på sygehuset, fordi de hoster. Den ene i Silkeborg, den anden i Randers... ???? Del - del - del - del - del - tak! ????

Slået op af Jørgen WintherSøndag den 20. september 2020

 

Det handler scannings-striden om:

Diagnostisk Center i Silkeborg har i en årrække tilbudt lavdosis-scanning som et bedre alternativ til røntgen, hvis der var en meget lille mistanke om lungekræft.

I 2019 ændrede Sundhedsstyrelsen retningslinjerne, så der skal bruges fuld CT-scanning ved enhver mistanke om lungekræft, også når den er minimal.

Ledende overlæge i Silkeborg Ulrich Fredberg, som også sidder i regionsrådet for Venstre, afviste at ændre praksis, da han var uenig. Derfor - og på grund af samarbejdsproblemer - blev han fyret i foråret.

Siden viste det sig, at også Region Hovedstaden havde undladt at ændre praksis.

Et problem er, at centret i Silkeborg aldrig nåede at fremlægge forskning, der kunne underbygge, at lavdosis-scanning er bedre. Sundhedsstyrelsen har i juni påtaget sig at få undersøgt, om der er dokumentation for at bruge lavdosis-CT.