DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Mahican Gielen har mistet sit job som ledende overlæge i Randers.
Foto: Regionshospital Randers

Kritisk overlæge er fortid i Region Midtjylland

Ledende overlæge i Randers Mahican Gielen har fået valget mellem en fratrædelse og en fyring.

MIDTJYLLAND: Den ledende overlæge på Røntgen og Skanning i Randers, Mahican Gielen, har mistet sit job og har næppe nogen fremtid i sygehusvæsnet i Region Midtjylland.

Ved en tjenstlig samtale tirsdag fik hun valget mellem en fratrædelsesaftale og en fyring.

Mahican Gielen var indkaldt til samtalen “med henblik på omplacering”, fordi hun efter ledelsens mening ikke magter ledelsesopgaven i afdelingen i Randers, hvor hun blev ansat for et år siden. 

Hun ønsker ikke selv at udtale sig om mødet, men henviser til læge og regionsrådsmedlem Jørgen Winther (V), der deltog som hendes bisidder. Han bed mærke i, at der intet var at udsætte på Mahican Gielens lægefaglige kvalifikationer, siger han til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Alligevel blev der ikke tale om nogen omplacering.

Uønsket

- Mahican fik at vide, at hun ikke er ønsket på noget hospital i Region Midtjylland. Det var chokerende. Der er stor mangel på radiologer i regionen, og ledelsen kunne dokumentere, at Mahican Gielen er en fantastisk dygtig røntgenlæge. Der er ventelister for patienter, men der er ikke plads til en utrolig kvalificeret radiolog! Ledelsen vil åbenbart hellere skændes end behandle patienterne, siger Jørgen Winther til tidsskriftet og tilføjer:

- Regionen henviser til "samarbejdsproblemer", men kan kun komme med to konkrete kritikpunkter: At Mahican Gielen er kommet med spydige bemærkninger og har været for lidt i kaffestuen. Det er hovedrystende, siger han.

Hospitalsdirektør i Randers Jonas Dahl siger til DK Nyt, at han ikke kan kommentere en eventuel omplacering af Mahican Gielen, så længe man stadig er i dialog med hende og hendes faglige organisation om en aftale. Men han bekræfter, at man ikke har noget at udsætte på hendes faglighed som radiolog. 

- Den her sag drejer sig ikke om hendes faglighed, men om hendes manglende evne til at lede afdelingen. Det har vi fået flere henvendelser om fra medarbejdere i afdelingen, og det er på den baggrund, vi indkaldte til tjenstlig samtale, siger han.

 

 

Kritik af ledelsen

Da ledende overlæge Ulrich Fredberg i foråret blev fyret fra Regionshospital Silkeborg til enorme protester fra kolleger på og udenfor hospitalet, var Mahican Gielen en af de mest markante kritikere af ledelsens håndtering. Før hun fik lederjobbet i Randers, arbejdede hun sammen med Ulrich Fredberg i Silkeborg, og hun støttede hans holdning i striden om lavdosis-scanninger.

I foråret blev hun flere gange advaret om, at hun skulle passe på med sin kritik.

- Det går altsammen i retning af, at jeg skal passe på med, hvad jeg siger. “Du risikerer at miste dit job. De kan gøre det samme ved dig, som de har gjort med Ulrich.” Der er faktisk også nogen, der siger: "Jeg bakker også op om sagen, men jeg tør ikke sige noget." Man kan ikke undgå at blive nervøs, når så mange siger det til dig, skrev hun i en henvendelse til regionsrådet.

Jørgen Winther ser klare paralleller mellem fyringen af Ulrich Fredberg og Mahican Gielens sag, nemlig at de begge har været for kritiske over for den øverste ledelse i regionen. Men det afviser Jonas Dahl:

- I Randers værdsætter vi, at folk bruger deres ytringsfrihed og blander sig i den offentlige debat, så det kan jeg fuldstændigt afvise, siger han.

Overlæge i Silkeborg fik næse

I Silkeborg har narkoseoverlæge Søren Søndergaard været kaldt til en tjenstlig samtale. Også han har åbent kritiseret hospitalsledelsen, og senest har han klaget til ombudsmanden. Han slap med en mindre næse og et påbud om fremover kun at skrive læserbreve og kritik af ledelsen fra hans private mail og “i en urban tone”. 

Flere andre medarbejdere, som har udtalt sig kritisk i forhold til hospitalsledelsen i Silkeborg, har været indkaldt til kaffemøder med ledelsen der. Det gælder blandt andre hospitalspræst Anette Kortegaard, som har skrevet kritiske klummer om ledelsens håndtering, skriver Midtjyllands Avis.

Kaffestue-anklagen. Der bliver skrevet og spekuleret en del om anklagen at jeg ikke var nok i kaffestuen. Det er...

Slået op af Mahican GielenOnsdag den 9. september 2020

 

Det handler scannings-striden om:

Diagnostisk Center i Silkeborg har i en årrække tilbudt lavdosis-scanning som et bedre alternativ til røntgen, hvis der var en meget lille mistanke om lungekræft.

I 2019 ændrede Sundhedsstyrelsen retningslinjerne, så der skal bruges fuld CT-scanning ved enhver mistanke om lungekræft, også når den er minimal.

Ledende overlæge i Silkeborg Ulrich Fredberg, som også sidder i regionsrådet for Venstre, afviste at ændre praksis, da han var uenig. Derfor - og på grund af samarbejdsproblemer - blev han fyret i foråret.

Siden viste det sig, at også Region Hovedstaden havde undladt at ændre praksis.

Et problem er, at centret i Silkeborg aldrig nåede at fremlægge forskning, der kunne underbygge, at lavdosis-scanning er bedre. Sundhedsstyrelsen har i juni påtaget sig at få undersøgt, om der er dokumentation for at  bruge lavdosis CT.