dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Sygefraværet varierer voldsomt i kommunerne
Tal viser, at der blandt personer ansat i ældreplejen er et højt sygefravær i mange kommuner. (Arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sygefraværet varierer voldsomt i kommunerne

Stor forskel på sygefraværet i kommunerne får nu arbejdsgivere til at efterlyse handling. KL peger på forskelle i arbejdskulturen som en af grundene.

Det er en erklæret målsætning for SVM-regeringen at nedbringe sygefraværet i det offentlige. Og i regeringsgrundlaget står der, at både ledelse, arbejdsvilkår og miljøet på arbejdspladserne skal understøtte et lavt sygefravær. Det skal ske af hensyn til både "den enkelte og til samfundsøkonomien". Nu peger en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) på, at det gennemsnitlige sygefravær stiger blandt kommunalt ansatte.

DA har gransket tallene fra Danmarks Statistik for 2021, som er de nyeste for et fuldt år. De viser, at kommunerne i 2021 i gennemsnit havde 14,5 dages sygefravær. Det er mere end i både 2020 og 2019, hvor der var henholdsvis 13,3 og 13,2 sygefraværsdage.

Hvis alle kommuner kan få sygefraværet ned på samme niveau som i Favrskov, Tønder og Lemvig, som i 2021 havde det laveste antal, vil der være 3.883 flere kommunalt ansatte på arbejde hver dag ifølge analysen. Det vidner om et stort potentiale, mener Pernille Knudsen, vicedirektør i DA.

- Omfanget af sygefravær har ekstremt stor betydning for hele spørgsmålet om tilstrækkelig arbejdskraft og i øvrigt også arbejdsmiljø, siger hun.

Pernille Knudsen henviser til, at når nogle har sygefravær, så skal andre løfte mere:

- Det, man har kunnet se igennem mange år, er, at der stadig er for stort sygefravær i den offentlige sektor, siger Pernille Knudsen.

Arbejdskultur og nuancer

Kommunerne Brøndby, Ballerup og Odsherred topper listen med i gennemsnit 17,3 dages sygefravær per medarbejder i 2021. I kommunerne Favrskov, Tønder og Lemvig, som altså havde mindst, var sygefraværet 12,3 sygedage i gennemsnit i 2021. Det er cirka en arbejdsuges forskel.

Steffen Jensen (S), der er borgmester i Halsnæs og fungerende formand for løn- og personaleudvalget i KL, er bekymret over stigningen i sygefraværet. Han siger dog også, at der i KL bliver arbejdet intenst med problematikken. Blandt andet er der oprettet et sygefraværsforum, hvor kommuner kan dele erfaringer og løsninger.

- Alle vil jo gerne have sygefraværet ned. Det betyder, at der kommer flere hænder, og det frigør ressourcer.

Han understreger et behov for at have nuancerne med. Kommunalt ansatte, der arbejder med mennesker, er helt generelt mere udsatte over for sygdom, mens det forholder sig anderledes for folk, der eksempelvis arbejder med kommunal administration, siger han.

Men han anerkender også, at der kan være forskelle i arbejdskulturen for pædagoger eller sosu-assistenter i forskellige kommuner:

- Det er både og, siger han.

Pernille Knudsen mener, at der kan være både kulturelle og ledelsesmæssige elementer, der medvirker til, at problemet med sygefravær vokser. Hun anerkender også, at der kan være større smitterisiko for folk, der arbejder med mennesker:

- Men når vi har lavet analyser og sammenlignet direkte med det tilsvarende arbejde i den private sektor - hospitaler, socialt arbejde og pædagogisk arbejde - er der stadig en stor forskel.

- Mit bud vil være, at du i højere grad i den private sektor er nødt til at have fokus på det. Du har ikke råd til at lade være, siger hun.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.