DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Sygefravær i det offentlige er faldet under coronaen

For første gang i årevis er der tegn på, at kurven for sygefraværsdage i det offentlige kan knækkes.

Sygefraværet blandt de offentligt ansatte i kommuner og stat er faldet i 2020, og der er således for første gang i årevis tegn på, at kurven for sygedage i det offentlige kan knækkes, skriver Jyllands-Posten.

I kommunerne er sygefraværet faldet fra 12,1 fraværsdage i gennemsnit pr. medarbejder i 2019 til 11,7 dage sidste år, hvis man tager covid-19-relateret sygefravær ud. Det viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor. Tendensen er den samme i staten, hvor det gennemsnitlige sygefravær pr. årsværk i 2019 var 7,3 dage, mens det i 2020 var faldet til 6,6 dage.

Hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø forklarer analysechef Joachim Boll, at man endnu ikke har forsket i, hvorfor sygefraværet i det offentlige er faldet.

- Men hypotesen er naturligvis, at det korte sygefravær falder, fordi der ikke er samme grund til at sygemelde sig for en forkølelse. Det kan man godt pleje fra hjemmekontoret, siger han.

Hygiejne-fokus

Foruden øget hjemmearbejde peger professor Kurt Houlberg fra forskningscentret Vive på større fokus på hygiejne.

- Der vil formentlig være noget af vores ændrede adfærd – på hygiejne og hjemmearbejde fx – der ikke fuldt ud vil blive nulstillet i årene efter coronakrisen, siger han.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) forventer, at øget fokus på hygiejne og rengøring vil vare ved, i en grad så det ligefrem kan sikre et øget arbejdsudbud.

Siden 00’erne har skiftende regeringer forsøgt at nedbringe sygefraværet. I en analyse fra 2018 slog Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet fast, at niveauet for sygefravær i det offentlige havde ligget stabilt de seneste ti år. I samme rapport anslås det, at en nedbringelse af det gennemsnitlige sygefravær med én dag vil svare til ca. 2.800 flere fuldtidspersoner på de offentlige arbejdspladser.

mk