dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Foto: Peter Klint, Polfoto.

Syddanmark vil skrotte akuttelefonen

Syddanmark er parat til at droppe telefonvisitationen, der ikke har haft ønsket effekt. Den er kun til for administrationens skyld, lyder det
1. APR 2015 7.07

SYDDANMARK: Uanset om et barn er faldet ned fra legepladsens klatrestativ, om håndværkerens rygsøjle låser sig fast, eller fodboldspilleren kommer til skade i en hård tackling, skal man i alle landets regioner ringe og visiteres over telefonen, før man eventuelt kan lægge vejen forbi skadestuen.

Sådan har det vært siden 1. april sidste år, da Region Syddanmark som den sidste region også indførte telefonvisitation, som regeringen og Danske Regioner var blevet enige om at gøre i en økonomiaftale efter anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

Formålet med telefonvisitation er at guide tilskadekomne det rigtige sted hen, så de for eksempel ikke gør skadestuernes venteliste længere med et problem, som deres egen praktiserende læge kunne håndtere.

Et år efter indførslen vil Region Syddanmark dog af med ordningen igen, da den ikke har givet den forventede økonomiske gevinst og samtidig er en gene for borgerne.

Det siger regionrådsformand Carl Holst (V):

- Vi kan se, at vi ikke har sparet penge, og patienterne er ikke mere tilfredse. Det er kun en fordel for administrationen. Derfor skal vi genindføre den direkte adgang til vores skadestuer, for det er til gavn for borgerne, siger Carl Holst.

Ventetiden er faldet
En stikprøve viser, at op mod hver femte kommer uden at have ringet først.

Telefonvisitationen koster regionen cirka 18 mio. kr. om året i lønomkostninger til sygeplejersker og læger, der døgnet rundt sidder klar ved telefonen.

Antallet af besøg på regionens skadestuer og skadeklinikker faldt med cirka 10 pct. i perioden 1. april 2014 til 1. januar 2015. Det fald er alt for lille til at visitationen er rentabel.

- Det er op mod halvdelen, som skal 'forsvinde', for at det er en god forretning for regionen, siger Carl Holst.

Den gennemsnitlige ventetid er til gengæld faldet med flere minutter i forhold til året før. Ifølge Carl Holst skyldes det dog ikke kun visitationen, men også at regionen har gjort mere for at oplyse borgerne om, hvor ventetid er. Det sker blandt andet gennem en app.

10 pct. færre besøg på skadestuen
Tre måneder før Syddanmark overgik Region Hovedstaden til telefonisk visitering via den udskældte 1813-akuttelefon.

Her er der sket et fald i underkanten af 10 pct. i antallet af besøg og kontakter på akutmodtagelser og akutklinikker i 2014 sammenlignet med året før. Dele af faldet kan hænge sammen med en ændret registreringspraksis, oplyser Region Hovedstaden.

Uafhængige evalueringer af ordningen fra Cowi og Kora konkluderer, at det både var 'logisk' og 'rigtigt' at indføre systemet i Region Hovedstaden.

Ritzau har været i kontakt med landets øvrige tre regioner, hvor telefonvisitation blev helt udbredt i løbet af 2011 og 2012. Alle tre regioner oplyser, at visitationen også her fungerer efter hensigten.

- Jeg anerkender fuldt ud, at det fungerer i andre regioner. Vi har sparret med dem, men det har ikke gjort forskel hos os, siger Carl Holst.

Efter påske vil Carl Holst gå til sundhedsminister Nick Hækkerup (S) for at bede ham om lov til, at regionen kan genåbne den frie adgang til skadestuerne.

Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/syddanmark-vil-skrotte-akuttelefonen

GDPR