Færre indlagte i psykiatrien skal udsættes for tvang, men samlet set er regionerne stadig langt fra 2020-mål, og det vurderes ikke at være realistisk at nå målene.
Sådan lyder konklusionen fra Sundhedsstyrelsens årsrapport for 2018 om tvang i psykiatrien. Centerchef Helene Probst er især bekymret over, at det står forskelligt til fra region til region.
- Vi kan se, at der er regionale variationer, og vi ved også, at de regionale variationer dækker over variationer mellem afdelinger. Det er vi selvfølgelig meget bekymrede over, og derfor vil vi holde fast i et meget stærkt fokus på det her område, siger Helene Probst.
Region Hovedstaden og Region Syddanmark er tættest på at nå målet om at halvere brugen af bæltefikseringer og mindske den samlede brug af tvang frem mod 2020. Men i Region Syddanmark er brugen af næsten alle former for tvang steget fra 2017 til 2018, oplyser styrelsen.
Sundhedsstyrelsen peger også på, Region Sjælland har haft en 'bekymrende' stigning i bæltefikseringer det seneste år, og i Region Nordjylland er brugen af flere former for tvang steget - det gælder også den samlede brug af tvang.
Tallene for 2018 viser desuden, at færre børn og unge udsættes for tvang, men der er stadig for mange, konkluderer styrelsen.
Målet for 2020 er blandt andet, at brugen af bæltefiksering skal være halveret i forhold til 2011-2013. Det svarer på landsplan til, at højst 3,9 pct. af de indlagte i 2020 bliver bæltefikseret. I 2018 var andelen dog på 5,1 pct.
Hovedstaden kan måske nå målet
Sundhedsstyrelsen skønner, at målene for 2020 overordnet set ikke kan nås.
- Det ser ud, som om at Region Hovedstaden kan komme i mål. Måske kan Region Syddanmark også komme i mål med hensyn til at andelen af bæltefikseringer, men de har haft en stigning i 2018, og de skal have vendt den udvikling.
- De andre regioner ligger stadig højt i forhold til målet, og vi vurderer ikke, at de når det, siger Helene Probst, der fortæller, at styrelsen ikke ser tegn på, at bæltefiksering blot erstattes af akut beroligende medicin.
- Vi ser afdelinger, der både formår at nedbringe antallet af bæltefikseringer og akut beroligende medicin, siger hun.
Fra 2014 til 2017 faldt brugen af bæltefiksering i Region Syddanmark.
Men sidste år steg brugen, så 5,2 pct. af de indlagte blev bæltefikseret mod 4,8 pct. året før. Målet for 2020 er maksimalt 4,3 pct.
Anders Meinert Pedersen, der er lægefaglig direktør i psykiatrien i Region Syddanmark, forklarer, at et lille antal yngre selvskadende kvinder har haft betydning for, at brugen steg. Og det blev man opmærksom på.
- Det blev heldigvis løst i løbet af 2018. Allerede her i starten af 2019 ligger vi igen under det niveau, som vi havde for et år siden. Så vi er stadig på den helt rigtige vej i forhold til halveringen af tvang i Region Syddanmark, siger han.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.