dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Foto: Finn Frandsen, Polfoto.

Status quo i udredning af patienter

Knap seks ud af ti patienter, der henvises til sygehusene, bliver udredt inden for 30 dage. Og syv ud af ti får en udredningsplan til tiden. Det viser regionernes seneste kvartalstal, der offentliggøres i dag
11. DEC 2015 13.01

Ifølge nye tal fra de fem regioner var det i 3. kvartal 2015 på landsplan 57 pct. af de henviste patienter, som fik at vide, hvad de fejler inden for 30 dage. Det er præcis den samme andel, som i det foregående kvartal. Sundhedsministeren kalder tallene for 'skuffende'.

Samtidig er der sket et mindre fald i antallet af registrerede udredningsforløb, så i praksis bliver færre patienter hurtig udredt. Hvor der i 2. kvartal blev registreret ca. 102.000 udredningsforløb, var antallet af registrerede forløb i 3. kvartal ca. 94.000.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er ikke imponeret over de seneste udredningstal:

- Der kan være mange grunde til, at patienter ikke kan få at vide, hvad de fejler inden for 30 dage, men jeg er ikke synderligt imponeret over, at det kun er cirka 60 pct., som bliver udredt hurtigt på sygehusene. Og det er skuffende, at udredningstallene ikke er steget, siden den første måling blev offentliggjort sidste år, siger hun til Sundhedsministeriets hjemmeside.

Usikre tal
Danske Regioner har deres udlægning af tallene på deres hjemmeside:

'Den seneste nationale monitorering på det somatiske område viser, at 57 procent af patienterne bliver udredt inden for 30 dage. Langt størstedelen af de patienter, der ikke bliver udredt inden for tidsgrænsen, har selv valgt at vente på et andet tilbud eller får et længere forløb af faglige årsager. Regionale opgørelser peger således på, at otte ud af ti patienter får et tilbud om at blive udredt inden for 30 dage, som er det, udredningsretten foreskriver. Men der er fortsat kapacitetsudfordringer på nogle områder.'

- Vi arbejder hårdt på at give alle et tilbud om hurtig udredning, hvis det er faglig muligt. Vi har allerede udvidet kapaciteten og inddrager i stigende omfang privathospitalerne i arbejdet. Men der skal mere til. Derfor forventer vi, at de 300 mio. kr., som blev afsat på Finansloven i 2016, kommer i spil hurtigst muligt, så vi kan styrke indsatsen for hurtig udredning og behandling, siger regionsformand Bent Hansen.

Mere kapacitet
Sophie Løhde er på patienternes vegne ikke tilfreds med, at der ikke er flere patienter, som bliver udredt til tiden, og at omkring 30 pct. ikke får en plan for deres udredningsforløb inden for 30 dage, som de ellers har krav på.

- Regionerne peger selv på, at det bl.a. skyldes manglende kapacitet, og derfor har vi i regeringen også sat et større millionbeløb af på finansloven til, at regionerne kan opbygge den fornødne kapacitet på sygehusene og investere dér, hvor det halter, siger hun.

I begyndelsen af det nye år vil ministeren desuden fremsætte et lovforslag, der vil give patienterne en reel ret til hurtig udredning. Med lovforslaget vil patienter, der er henvist til et sygehus, få ret til at blive undersøgt på et privathospital, hvis det offentlige ikke har kapacitet til at udrede patienten inden for 30 dage.

 

Fakta om udredningstallene for 3. kvartal 2015
Andel udredningsforløb gennemført inden for 30 dage: 57 pct.
Andele udleverede forløbsplaner inden for 30 dage: 70 pct.

Antal udredte
3. kvartal 2015: 57 pct. - ca. 94.000 udredningsforløb
2. kvartal 2015: 57 pct. - ca. 102.000 udredningsforløb
1. kvartal 2015: 60 pct. - ca. 103.000 udredningsforløb
4. kvartal 2014: 63 pct. - ca. 99.000 udredningsforløb
3. kvartal 2014: 60 pct. - ca. 77.000 udredningsforløb
2. kvartal 2014: 65 pct. - ca. 54.000 udredningsforløb

pv

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/status-quo-i-udredning-af-patienter

GDPR