dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Hver fjerde udredes for sent i sygehuspsykiatrien

47 dage tog det i gennemsnit da fristen var 60 dage. Nu er den sat ned til 30 dage
18. SEP 2015 13.44

Op mod en fjerdedel af patienterne i børne- og ungdomspsykiatrien bliver ikke udredt til tiden, viser de første udredningstal for psykiatrien, som Statens Serum Institut offentliggør i dag. I gennemsnit tog det 47 dage at stille en diagnose i børne- og ungdomspsykiatrien i 1. og 2. kvartal 2015.

Tallet giver panderynker hos sundhedsminister Sophie Løhde (V). For selvom størstedelen af de patienter, der blev henvist til sygehuspsykiatrien, blev udredt til tiden, så kan det fremadrettet blive svært for regionerne at leve op til udredningsretten. Pr. 1. september i år blev fristen for udredningsforløb i psykiatrien nemlig sat ned fra 60 dage til 30 dage ligesom for patienter med fysiske sygdomme.

- Ved første øjekast ser udredningstallene lovende ud. Men en del patienter udredes efter 30 dage, og i børne- og ungdomspsykiatrien var det i første halvår omkring en fjerdedel, der ikke blev udredt inden for fristen på 60 dage. Derfor kan jeg godt være bekymret for, om regionerne nu også er klar til at levere udredning inden for 30 dage, som patienterne er blevet lovet, siger Sophie Løhde.

Ifølge tallene fra regionerne var det henholdsvis 76 pct. og 72 pct. af de registrerede udredningsforløb i børne- og ungdomspsykiatrien, som blev afsluttet inden for 60 dage i 1. og 2. kvartal 2015. Og i voksenpsykiatrien var det 90 pct. og 88 pct. af patienterne, der fik stillet en diagnose inden for to måneder. Men også blandt de voksne patienter oversteg varigheden af det gennemsnitlige udredningsforløb 30 dage. Patienterne måtte i gennemsnit vente i 34 dage.

- Da den tidligere regering indførte udredningsretten, blev patienterne stillet i udsigt, at de vil blive udredt inden for 30 dage. Men det kan vise sig at blive svært at leve op til, for der mangler psykiatere flere steder. Og det stiller krav til regionernes evne til at bruge hinanden og informere patienterne om de muligheder, de har, for at blive udredt, siger Sophie Løhde.

mk


Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/hver-fjerde-udredes-for-sent-i-sygehuspsykiatrien

GDPR