

SJÆLLAND: Sundhedsaftalerne mellem kommuner og regioner bliver jævnligt kritiseret for at være for overordnede og forskelligartede. Det har regeringen annonceret et opgør med, og i sidste uge fremlagde sundhedsministeren et udspil om, at 98 sundhedsaftaler skal koges ned til fem.
Det kommer dog ikke til at gøre nogen forskel i Region Sjælland. Her har kommunerne siden 2010 gennem Kommunekontaktrådet (KKR) haft en fælles aftale med regionen.
- Det er ikke helt rigtigt, når regeringen siger, at der i dag er 98 forskellige sundhedsaftaler. Der er faktisk kun 82, for formelt har vi 17 aftaler her i regionen, men de er ens, fortæller formand for KKR Sjælland og borgmester i Vordingborg, Henrik Holmer (S).
KKR og Region Sjælland har altså udarbejdet en række faste retningslinjer for samarbejdet mellem kommuner, region og almen praksis, og derudover har de fastsat en fælles målsætninger for, hvordan sundhedsindsatsen skal forbedres.
- Vi er kort sagt de dummeste, de fedeste og de mest syge i Danmark. Og hvis vi skal rette op på det, bliver vi nødt til at samarbejde. Og det er meget nemmere at samarbejde med regionen, hvis vi er enige, siger Henrik Holmer.
Målsætningerne går blandt andet på, at sikre tilbud til kronisk syge i alle kommuner, at samarbejde om genoptræningen, og at optimere samarbejdet med region og almen praksis på psykiatriområdet.
Han fremhæver blandt andet oprettelsen af kronikerskoler og sundhedscentre som resultat af det forbedrede samarbejde både kommunerne imellem og til regionen.
- Der er selvfølgelig stadig knaster, men vi er kommet rigtig langt med vores sundhedsaftaler, siger Henrik Holmer.
Han understreger, at der ikke har været problemer med at komme til enighed kommunerne i mellem, og at de fælles aftaler også har bevirket, at kommunerne ikke bliver spillet ud mod hinanden, men kan udveksle erfaringer i en konstruktiv dialog.
sf
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.