DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Patientforening til regioner: Ring og hjælp ældre med vaccinetid
Flere regioner bør hjælpe de ældre med at booke tider til vaccine, mener Danske Patienter.
Foto: Morten Stricker, Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Patientforening til regioner: Ring og hjælp ældre med vaccinetid

Danske Patienter frygter, at nogle dropper vaccine, fordi det er for svært at få en tid. Region Sjælland og mange kommuner er i fuld gang.

Regionerne bør aktivt opsøge borgere og hjælpe dem med at booke tid til at få en vaccination mod coronavirus. Som det er nu, er det nemlig for svært for mange selv at komme igennem bookingsystemet.

Det mener foreningen Danske Patienter, der fremhæver et initiativ fra Region Sjælland, hvor ældre bliver ringet op af deres kommune og får hjælp til at få en tid.

- For det første handler det om, at man fra myndighedernes side ikke melder alt for mange vaccinationstider ud, så det bliver helt umuligt at booke tider. For så ser vi, at det er dem, der ikke er ressourcestærke, der ikke får booket en tid, siger direktør i Danske Patienter Morten Freil.

Han mener, at flere bør følge Region Sjællands eksempel.

- I Region Sjælland vil man aktivt opsøge borgere i gruppe 2 og 3 - ældre og sårbare - og hjælpe dem med at få en tid ved simpelthen at ringe dem op. Det synes vi, er et godt initiativ, der bør udbredes til hele landet, siger Morten Freil.

Ifølge TV2 ringer Region Sjælland til over 6.000 borgere for at være sikker på, at de har modtaget henvendelsen om vaccine og for at booke en tid direkte med borgerne.

Nogle opgiver

Morten Freil siger, at de i Danske Patienter får mange henvendelser om, at folk ikke kan komme igennem til at få en coronavaccine.

- Vi frygter, at det kommer til at betyde, at nogle i sidste ende lader være med at blive vaccineret, fordi det simpelthen opgiver. Og det kan blive alvorligt for borgere i den sårbare gruppe, siger han.

Han mener, at det haster med at få flere initiativer på landsplan, så det bliver nemmere at blive vaccineret.

Kommuner er i fuld gang

Udover Region Sjælland har også en del kommuner påtaget sig at ringe rundt til nogle af deres ældre borgere og hjælpe dem med at booke vaccinetider og arrangere kørsel.

I Frederikssund har man netop besluttet at gøre en ekstra indsats for at sikre, at flest muligt bliver vaccineret. Derfor har kommunen ringet til de svageste borgere for at høre, om de har brug for kommunens hjælp.

I Sorø oprettede man i går et callcenter, hvor ældre borgere, deres pårørende og andre kunne stille spørgsmål om test, vacciner og kørsel til vaccination. Det skete, efter at mange spørgsmål fra borgere havde givet glødende linjer i kommunens omstilling og hos visitationen hos Social service.

Ritzau / ak