
Borgeres overgang fra kommunale sundhedstilbud til almindelig aktivitet i idrætsforeninger kan blive betydeligt bedre, hvis kommunerne inddrager indrætsforeningerne noget mere. Det viser et phd-studie ved Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet, der har gennemgået 27 internationale videnskabelige artikler på området. Studiet er medfinansieret af Københavns Kommune.
Studiet viser, at borgere ofte bliver tabt på gulvet, når de efter et kommunalt træningsforløb på 12 uger selv bliver ansvarlige for at få sig rørt i hverdagen. Der peges i studiet på forslag til, hvordan det kan undgås i fremtiden.
Først og fremmest skal der arbejdes med genkendelighed i tilbuddene, så kommunernes sundhedstilbud ligner det, der kan findes i foreningerene. Og nogle kommuner har allerede indført obligatoriske besøg i idrætsforeningeren som en del af deres sundhedstilbud.
Inddrag foreningerne
Dernæst peger studiet på, at de sociale aspekter i aktiviteterne er vigtige - både i de kommunale tilbud og hos idrætsforeningerne. Den viden stiller også nye krav til det politiske niveau, mener phd-studerende Signe Engal, og peger på det meningsfulde ved gruppebaserede aktiviteter.
Endelig konkluderer studiet, at kommunerne har to vigtige opgaver i forhold til foreningerne. Den ene er overddragelse af faglig viden, så idrætsforeningerne bliver klædt ordentligt på til opgaven. Det kan fx være bidrag fra kommunens fysioterapeuer og idrætskonsulenter. Den anden opgave er simpelthen at inddrage idrætsforeningerne i den politiske proces.
Bag studiet "Mind the gap: building bridges between public sector exercise programmes and civil society sports associations" er ph.d.-studerende Signe Engdal og lektor Laila Ottesen fra Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet samt ph.d Henriette Folkmann.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.