DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Oppositionen er ude af forhandlinger om genåbning

Oppositionen blev bedt om at gå, siger den og føler sig brugt i en magtdemonstration af regeringen i forhandlinger om genåbning.

Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige blev tirsdag ifølge dem selv blevet smidt ud af forhandlingerne om en delvis genåbning af Danmark. Det skete efter forhandlinger med justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag aften.

Ifølge Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen fik partierne besked på, at regeringen ikke ønsker at lempe corona-restriktionerne yderligere, end en ekspertgruppe mandag anbefalede. Da oppositionspartierne ønskede yderligere lempelser, blev de ifølge Jakob Ellemann-Jensen bedt om at forlade forhandlinger.

- Vi har siddet til drøftelser med regeringen i over seks timer og har præsenteret vores synspunkter og har fået at vide, at de flugter ikke med regeringen. Vi vil mere end den. Og derfor er vi blevet bedt om at gå. Det er ikke en forhandling. Det er et diktat, siger han.

DF: En skueproces

Også De Konservatives partiformand Søren Pape Poulsen bekræfter, at hans parti er ude af forhandlingerne, og Dansk Folkepartis partiformand Kristian Thulesen Dahl betegner tirsdagens forhandlinger som "en ren skueproces".

- Det er en magtdemonstration fra regeringens side, siger han. Det, som regeringen offentliggjorde allerede mandag aften på baggrund af sundhedsmyndighedernes rapporter, er præcis det, de insisterer på skal gennemføres. Vi fik en runde, hvor vi kom med politiske ønsker. Efter vi var færdig med en runde, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S), at han gerne ville have, at vi loggede af, siger Kristian Thulesen Dahl.

Mandag aften kom den såkaldte Indsatsgruppe, der består af sundhedsmyndigheder og eksterne eksperter, med deres indstilling til, hvordan en lempelse af coronarestriktionerne kunne se fra 1. marts.

Det lød blandt andet på, at udvalgsbutikker, der ikke lå i storcentre og er på under 5000 kvadratmeter, kan åbne. Ligeledes kan udendørs kultur igen åbne, og forsamlingsforbuddet for udendørs idræt hæves fra 5 til 20.

Geografisk forskellige lempelser

I Nord- og Vestjylland kan elever i grundskoler, på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser komme tilbage halvdelen af tiden. For Bornholm indstillede eksperterne til en endnu bredere genåbning af eksempelvis liberale erhverv såsom frisører, såfremt kunder kan fremvise bevis på en vaccine eller en negative coronatest.

Samtidig indstillede gruppen til, at en række uddannelsesinstitutioner kan genåbne under forudsætning af hyppige test. Det er ifølge oppositionspartierne den indstilling, som regeringen agter at følge til punkt og prikke.

Flere oppositionspartier udtrykte før forhandlingerne ønske om, at blandt andet høj- og efterskoler kunne genåbnes i hele landet under forudsætning af, at de blev en slags boble.

Regeringen fortsatte tirsdag aften forhandlingerne med Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet. Parterne mødes igen onsdag morgen kl. 8.30.

Ritzau