dknyt
dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Oplysninger om handicapadgang i naturen er svære at finde
Corona har fået flere til at søge ud i naturen, men det kan være svært at finde ud af, hvilke handicapfaciliteter der er i kommunerne.
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Oplysninger om handicapadgang i naturen er svære at finde

Kun ni ud af 74 kommuner har et overblik over handicapvenlige udendørsfaciliteter på deres hjemmeside.

Det er de færreste kommuner, der kan svare ja til, at de har et overblik på deres hjemmeside over handicapvenlige udendørsområder. Det fremgår af en spørgeundersøgelse, som Ulykkespatientforeningen har gennemført.

Foreningen, der arbejder for at sikre de bedst mulige livsvilkår for mennesker, som lever med konsekvenserne af en alvorlig ulykke eller sygdom, har spurgt plan-, teknik- og miljøforvaltninger i alle landets kommuner om blandt andet adgangsforhold og faciliteter i natur og parker.

Her svarer blot ni ud af de 74 kommuner, der har deltaget i undersøgelsen, at der er et samlet sted på kommunens hjemmeside, som giver overblik over, hvilke handicapvenlige natur-, park- og strandområder kommunen råder over, og hvilke faciliteter der er. Størstedelen, hele 54, har ikke noget samlet overblik, mens 11 ikke ved, om de har.

Corona øger behovet 

Baggrunden for undersøgelsen er henvendelser fra Ulykkespatientforeningens medlemmer, der pga. fysiske handicaps oplever udfordringer med at at komme rundt i naturen. Problematikken er blevet yderligere aktualiseret af corona og de hjælpepakker, der blev oprettet med opfordring til at komme ud og bryde isolation og ensomhed fx via aktiviteter i naturen, fortæller formand for Ulykkespatientforeningen Janus Tarp til DK Nyt.

- Det, man kunne savne, var det samlede overblik over, hvor er der tilgængeligt, og hvor man kan man komme rundt. Og så savner jeg, at kommunerne gør mere ud af legepladser for børn med handicap og børn med forældre, der har et handicap. Der er steder, hvor man godt kunne tænke sig nogle flere faciliterer for folk med fysisk handicap. Specielt i en tid, hvor man bliver opfordret til at komme ud.   

Dansk Handicap Forbund får også med jævne mellemrum henvendelser vedrørende natur og strande. Problemet er, at det er svært at finde oplysninger om forholdene på områderne, oplyser forbundet til DK Nyt. Forbundet henviser til, at Dansk Standard har udarbejdet flere vejledninger til, hvordan man kan indrette udearealer så de kan benyttes af alle. 

Ikke den bedste platform

Specialkonsulent ved KL Jakob Ludvigsen er godt klar over, at der er store forskelle på, hvor meget eller hvor lidt kommunerne gør ud af at kommunikere omkring adgang og faciliteter på deres hjemmesider. 

Han mener ikke, hjemmesiderne nødvendigvis er den bedste platform at gøre oplysningerne tilgængelige på. 

- Der vil ofte være andre aktører, fx foreninger og handicaporganisationer, som ønsker at give deres medlemmer informationer omkring mulighederne, siger Jakob Ludvigsen. 

Han henviser til, at kommunerne kan benytte sig af GeoDanmark-samarbejdet, der giver mulighed for at indberette og benytte rådata om eksempelvis en lokation med en uspecificeret handicapfacilitet. Herefter kan kommunen selv eller andre med interesse herfor frit bruge data og fx lave en app, der viser præcis hvilken facilitet, der er tale om.