dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Omstridt kræftafdeling kan igen ikke overholde ventetidsgarantien
Ventetiden på den omstridte mave- tarmkræftafdeling på Aarhus Universitetshospital øges med to kirurgers fratræden. (Arkivfoto)
Foto: Aarhus Universitetshospital

Omstridt kræftafdeling kan igen ikke overholde ventetidsgarantien

Når to kirurger fratræder deres stillinger fredag, er der ikke nok erfarent personale til at operere det nødvendige antal patienter, lyder det fra den konstituerede cheflæge.
30. AUG 2023 12.30

MIDTJYLLAND: De to kirurger, der i juni opsagde deres stillinger på den omstridte mave- tarmkræftafdeling på Aarhus Universitetshospital (AUH) i protest mod ledelsen, har torsdag sidste arbejdsdag.

Det betyder, at hospitalet fra på fredag ikke kan garantere mave- og tarmkræftpatienter en operation inden for den lovfastsatte ventetid, da man ikke har kunnet tiltrække den nødvendige ekspertise til afdelingen, skriver Jyllands-Posten.

- Vi har fra fredag ikke længere tilstrækkeligt erfarent personale til at operere det nødvendige antal patienter. Derfor kan jeg ikke garantere, at vi kan overholde ventetidsgarantien i den kommende tid, siger, professor og konstitueret cheflæge på afdelingen for mave- og tarmkirurgi Ole Mogensen.

Aarhus Universitets pressechef oplyser til DK Nyt, at der har været flere samtaler med de to kirurger om mulighederne for, at de kunne blive på AUH. De ønsker ikke at stille op i medierne. 

Der kom to ansøgninger til de opslåede stillinger efter kirurgernes opsigelse, en fik tilbudt job men takkede så nej, og en tidligere ansat kirurg tilknyttes nu på konsulentbasis tre dage om ugen. Derudover har afdelingen en læge, der kan udføre avancerede operationer, hvis vedkommende assisteres af en anden erfaren kirurg fra afdelingen, oplyser Ole Mogensen til avisen.

Aarhus Universitetshospital oplyser desuden, at der er tæt dialog med mave- og tarmkirurgiske afdelinger på landets øvrige hospitaler for at sikre behandlingstilbud til patienterne, ligesom der er indgået aftaler med hospitaler i udlandet.

Behandlingen stoppet

Efter de to kirurgers opsigelse i juni blev cheflægen, de protesterede imod, Charlotte Burchard Nørager og chefsygeplejerske Knirke K. Hartmann fritstillet. Efterfølgende har AUH desuden besluttet at stoppe den specialiserede hipec-behandling som standard, fordi der er tvivl om virkningen af den. Det fremgik af et brev fra afdelingsledelsen til de ansatte i juli måned.

På det tidspunkt afviste den lægefaglige direktør Michael Braüner Schmidt over for Jyllands-Posten, at der var en sammenhæng mellem standsningen af behandlingen og de to kirurgers opsigelse. De to er specialister i hipec-behandlingen, der fremover kun skal tilbydes som eksperimentel behandling.

Sagen om den pressede mave- tarmkræftafdeling har sit udspring i marts måned, hvor det kom frem, at omkring 300 patienter havde ventet for længe på en operation. Det fik først konsekvenser for hospitalsdirektør Poul Blaabjerg og lægefaglig direktør Claus Thomsen, der i maj blev fritstillet, og siden forlod både regionens lægefaglige koncerndirektør Helene Probst og regionsdirektør Pernille Blach Hansen deres stillinger. 

Generelt presset

At forholdene på mave- tarmkirurgisk afdeling generelt er pressede ses bl.a. af det påbud, som Arbejdstilsynet sidste uge gav afdelingen.

Som tidligere omtalt gælder det for sygeplejerskernes arbejdsforhold: "Der er risiko for, at problemer med stor arbejdsmængde og tidspres kan forringe ansattes fysiske eller psykiske sundhed på kort eller lang sigt", stod der bl.a. i afgørelsen, som DR havde fået indsigt i.

Afdelingen har tre afsnit, hvor sengeafsnit to er der, hvor kompliceret behandling af mave- og tarmkræft foretages. Det er sengeafsnit to, der er omfattet af påbuddet.

Red: RETTELSE: 31.8. kl. 13.32 er "Regionens pressechef" i fjerde afsnit rettet til "Aarhus Universitetshospitals pressechef" - samt i sjette afsnit, hvor "Regionen" er rettet til "Aarhus Universitetshospitel" 1.9. kl. 7.33

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.