DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Ny screening af positive test sætter fart på smitteopsporing

Nu benyttes en test, der hurtigere kan vise, om en positiv coronatest er med en variant, der holdes øje med.
1. MAR 2021 16.00
TEMA: Corona

Siden midten af januar er danskernes positive coronatest blevet undersøgt for, om smitten var med en af de virusvarianter, der holdes øje med.

Nu er en ny udgave af en screening taget i brug, og det betyder, at der kan sættes mere fart på smittesporingen, skriver Statens Serum Institut (SSI).

Den screening, der hidtil er blevet brugt - Delta-PCR - kan kun fastslå, om en positiv coronatest er med en buket af forskellige virusvarianter. Den kan ikke vise, præcis hvilken variant der er tale om.

Derfor skal test, der slår ud, bagefter sekventeres, så varianten kan fastslås.

Den nye test - Delta-2-PCR - kan derimod allerede i første omgang vise, om man er smittet med for eksempel den britiske variant.

Klar forbedring

Den første Delta-PCR har ifølge Anne-Marie Vangsted, direktør for Testcenter Danmark, været et vigtigt redskab, men den havde begrænsninger.

- Nu opgraderes screeningen med den nye Delta-2-PCR, og det er en klar forbedring, siger hun.

Den nye test kan adskille både den britiske, sydafrikanske, brasilianske og minkvarianten.

Svaret kan være klar, 12-24 timer efter at der er kommet svar på pcr-testen. Det er kortere tid, end det tager at få svar på en helgenom-sekventering, som analyserer, hvilken variant smitten stammer fra.

Der arbejdes på at opgradere testen yderligere. Det er håbet, at den også vil kunne finde varianter med mutationen E484K. Den giver virusset nedsat følsomhed over for antistoffer.

Ritzau