DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Danske Regioner :
Ny indkøbsplan skal sikre coronalager og milliardbesparelse

Danske Regioner er klar med ny indkøbsstrategi, som skal sikre et coronalager og mere klimavenlige indkøb.

De ca. 30 mia. kr., som regionerne årligt køber varer og ydelser for, skal fremover bruges grønnere, og så skal der sikres et lager af værnemidler til seks måneder. Samtidig skal der spares en mia. kr. frem mod 2025. Det er hovedlinjerne i Danske Regioners nye indkøbsstrategi.

Der er også udpeget 30 pilotindsatser, som skal sikre, at regionerne køber ind til bedst gavn for patienterne, fremgår det. Og det kan kræve en lidt dyrere løsning, men den er godt givet ud, lyder det fra regionernes næstformand, Ulla Astman (S).

- Hver eneste patient i sundhedsvæsnet bliver mødt med produkter, vi har indkøbt. Hvad end det er et nyt knæimplantat, et drop i armen eller råvarerne til det varme måltid mad i hospitalssengen. Derfor er det afgørende, at vi køber det ind, der giver patienterne god og tryg behandling. For det er mange penge, vi køber ind for hvert år. Og selvom det kan blive lidt dyrere på kort sigt at købe mere bæredygtigt, så kan det også spare os for omkostningerne senere hen, siger hun.

Strategien har også en målsætning om at spare en mia. kr. ved fx at gennemføre udbud billigere og bruge nye digitale løsninger.

- Kan vi finde en milliard ekstra, kan de penge bruges andre steder i sundhedsvæsenet. Men side om side med den målsætning ønsker vi også et bredere fokus på vores indkøb både af hensyn til patienterne, klimaet og den langsigtede bundlinje, afslutter Ulla Astman.

Halvt års coronalager

For fremtiden skal der ligge et lager med værnemidler til et halvt år klar, så sundhedssystemet ikke er bagud fra starten, når en epidemi rammer, som i coronaens start.

Det skal sikres med længerevarende aftaler om garanterede køb med eksisterende udenlandske leverandører og med danske virksomheder, der starter produktion op.

- Selvom verdensmarkedet under covid-19 har været præget af kaos og historisk stor konkurrence, lykkedes vi alligevel lynhurtigt med at finde nye veje og solide løsninger – blandt andet takket være et godt og tæt samarbejde med dansk erhvervsliv og de statslige myndigheder. Det er disse værdifulde erfaringer, vi bygger videre på med den nye strategi, siger Ulla Astman.

Til sidst er det regionernes ambition at bidrage til et grønnere Danmark ved at stille flere krav til leverandørerne ved fx at minimere brugen af plastemballage og arbejde tættere med erhvervslivet om flere bæredygtige produkter.

 

Se hele strategien hos Danske Regioner.

ibs