dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Morsø sætter ind mod landets højeste sygefravær

Tidlig indsats og konsekvent opfølgning bliver del af en ny fraværspolitik, og samtidig kører et toårigt projekt om kompetent håndtering af sygefravær.

MORSØ: Morsø Kommunes økonomiudvalg har godkendt en målrettet og koordineret indsats for sygefraværet blandt ansatte i kommunen, fremgår det af mødereferatet.

Som fortalt i DK Nyt i maj måned topper Morsø listen over kommunalt ansattes sygefravær regnet i antal dage pr. fuldtidsansat - nemlig 20,8 dage i forhold til landsgennemsnittets 16,1 sygedage. 

Det forventer kommunen nu at gøre noget ved med en ny sygefraværspolitik og et to-årigt sygefraværsprojekt, der skal være med til at videreudvikle og kvalificere indsatsen.

- Vi kan ikke i øjeblikket pege på konkrete årsager til sygefraværet. I den nye sygefraværspolitik vil vi flytte en del af fokus fra den syge og sygdommen til at se på, hvad den enkelte har mulighed for og kan udføre, mens vedkommende er syg, siger kommunaldirektør Rikke Würtz til Nordjyske.

Sygefraværspolitik

Af økonomiudvalgets behandling fremgår det, at kommunen hidtil ikke har haft en politik til håndtering af sygefravær på en måde, så det tydeligt fremgår, hvad der forventes af såvel ledelse som medarbejdere og hvornår, der sættes ind. Fremover skal politiken være at sætte ind med en tidlig, tæt og konsekvent opfølgning.

En række redskaber til ledere, tillidsvalgte og MED-udvalg fx i form af skabeloner, støttespørgsmål og undervisningsmateriale skal supplere den vedtagne politik, så der også kan sættes ind med forebyggende arbejdsmiljøarbejde.

Derudover har kommunen med midler fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) gang i et to-årigt projekt "Kompetent sygefraværshåndtering - bedre arbejdsmiljø i Morsø Kommune".

Projektet har fokus på den organisatoriske indsats for at udvikle, kvalificere og opretholde den målrettede indsats - ud fra fem kerneelementer: sygemelding, fokuseret forebyggelse, sygefraværskoordinering, organisering og data. Ligesom det også har fokus på ledelsesudvikling og -understøttelse.

- Vi skal kigge på arbejdsmiljø, kulturer, ledelse og rigtigt mange andre ting. Vi skal ikke ud at jagte medarbejdere, der bliver syge, for det gør vi alle med mellemrum, men vi kan ikke have et område, hvor vi stikker ud som kommune, uden at tage det alvorligt og prøve at finde løsninger, siger borgmester Hans Ejner Bertelsen (V) til Nordjydske.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.