dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Millionstøtte til nytænkende kræftforebyggelse

Syv projekter modtager støtte fra Kræftens Bekæmpelse. Vejle Kommune og flere hospitaler er blandt de udvalgte ansøgere.
11. DEC 2024 7.20

Kræftens Bekæmpelse har netop uddelt midler fra deres nye forebyggelsespulje, Prevention Lab. 

De udvalgte projekter spænder bredt i deres tilgang til forebyggelse - fra digitale selvtests til brug af kunstig intelligens og kulturelt tilpassede sundhedsindsatser. 

Blandt de syv udvalgte af et felt på 46, er blandt andre Vejle Kommune der i samarbejde med Vive har ansøgt om midler til et projekt med arbejdstitlen "Digitale selvtests styrker alkoholforebyggelsen". Projektet vil ved hjælp af digitale selvtests på QR-koder i biblioteker, lægepraksis og genbrugsstationer motivere borgere til at reflektere over - og reducere - deres alkoholforbrug. Projektet i Vejle Kommune viser lovende potentiale, da det både er billigt, effektivt og nemt kan overføres til andre kommuner.

Finansieret af befolkningen 

Prevention Lab er finansieret af indsamlede midler fra Knæk Cancer 2023 og Kræftens Bekæmpelse har afsat 25 mio. kr. i perioden 2024 til 2027 og uddeler midler til projekter tre gange over de kommende år. 

Projekterne er udvalgt af et eksternt bedømmelsesudvalg med eksperter inden for innovation, kunstig intelligens og teknologi, folkesundhed, praksisnær forskning og ulighed i sundhed.

Fælles for dem alle er, at de alle tænker forebyggelsen af kræft i Danmark på en helt ny måde:

- Vi er stolte af at støtte syv projekter, som repræsenterer en bred vifte af nytænkende løsninger inden for kræftforebyggelse. Der er tale om projekter, hvor forskere samarbejder med praksis i kommuner eller på sygehuse. Vi tror på, at de har potentiale til at gøre en væsentlig forskel for folkesundheden, siger Tine Curtis, forperson for Prevention Labs bedømmelsesudvalg. 

Du kan læse mere om Prevention Lab og bedømmelsesudvalget her

De syv projekter:

  1. Digitale selvtests styrker alkoholforebyggelsen (Vejle Kommune i samarbejde med VIVE)
  2. HPV-vaccinen rykker ud på skolerne (Aarhus Universitet i samarbejde med Odense Universitetshospital.
  3. Mammografiscreening med kunstig intelligens forudsiger individuel risiko (Aarhus Universitetshospital i samarbejde med Lund Universitet og Københavns Universitet)
  4. AI finder skadelig reklame for usund mad til børn (Steno Diabetes Center Copenhagen i samarbejde med Deakin University og Syddansk Universitet)
  5. Samskabelse om tidlig opsporing af kræft blandt mænd med anden etnisk baggrund end dansk (Regionshospitalet Randers i samarbejde med Aarhus Universitetshospital)
  6. Ny metoder - kræftdiagnoser og overvægt (Esbjerg og Grindsted Sygehus, Syddansk Universitetshospital)
  7. Forebyggelse af kræft hos mænd, der har sex med mænd (Sygehus Lillebælt, Syddansk Universitetshospital i samarbejde med Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital, Hvidovre Hospital og Aarhus Universitetshospital)

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

ap

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/millionstoette-til-nytaenkende-kraeftforebyggelse

GDPR