dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Københavns Kommune vil være mere fleksibel
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) tror, at de kommende forsøg med mere fleksibel arbejdstid i Københavns Kommune kan være med til at både at tiltrække nye medarbejdere og fastholde de gamle.
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Københavns Kommune vil være mere fleksibel

Landets største arbejdsplads går i sporene på en række andre kommuner med forsøg med mere fleksibel arbejdstid.

KØBENHAVN: Forsøg med firedages uge og fleksibel arbejdstid breder sig også på offentlige arbejdspladser. Nu vil også landets største arbejdsplads, Københavns Kommune, med på bølgen.

På tværs af kommunens syv forvaltninger igangsættes der nu og hen over foråret forsøg med, at nogle medarbejdere kan vælge for eksempel at afvikle deres arbejdsuge over fire dage i stedet for de normale fem.

Tandplejere, pædagoger, socialrådgivere, HK’ere, sygeplejersker og akademikere er nogle af de grupper, der vil afprøve en ny måde at organisere deres arbejdstid på. Det sker i et forsøg, der omfatter cirka 14 udvalgte arbejdspladser i kommunens syv forvaltninger.

De arbejdspladser, der er med i forsøget, er udvalgt i de enkelte forvaltninger. Her er der bl.a. lagt vægt på, om det kan lade sig gøre i praksis at omorganisere hverdagen. Samtidig er der i forvejen udbredt fleksibilitet på flere af kommunens arbejdspladser, og der har det ikke været relevant at igangsætte forsøget, oplyser kommunen.

Forsøget gennemføres i udgangspunktet i 2024 med mulighed for forlængelse i 2025. Der vil blive lavet en samlet evaluering, når forsøget er gennemført. Arbejdspladserne tilrettelægger selv de nye arbejdstider, og de kan igangsætte forsøget lokalt, når de er klar til det.

Afprøver flere modeller

Medarbejderne skal teste forskellige modeller. Det kan både handle om færre ugentlige men længere arbejdsdage samt faste månedlige fridage med samme antal arbejdstimer som hidtil.

Ifølge overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) handler det om at gøre alt for at være en attraktiv arbejdsplads, der både kan rekruttere nye medarbejdere og holde fast i de eksisterende.

- Vi håber, at det her kan være med til at sikre en høj arbejdsglæde og samtidig give københavnerne den bedste service, siger hun.

- Vi arbejder tæt sammen med de faglige organisationer om forsøget. Og de enkelte arbejdspladser har fået ret fri rammer til at afprøve flere modeller, ligesom det er frivilligt at være med.

Når forsøgsperioden er slut, skal det evalueres, hvordan de ændrede arbejdstider har påvirket medarbejdernes trivsel og arbejdsglæde, men også om serviceniveauet holder.

Mangel på medarbejdere

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) peger på, at der kommer til at mangle tusindvis af uddannede medarbejdere de kommende år.

- Ældreplejen har i lang tid kørt med treholdsskift, men tiden er kommet til at se på, hvordan vi kan tilbyde større fleksibilitet og indflydelse på egen arbejdstid. Vi skal blive ved med at afsøge nye muligheder og utraditionelle vagttyper, som vi gør nu med det her forsøg, siger hun.

Odsherred, Gentofte, Kerteminde, Esbjerg, Viborg, Svendborg, Aarhus, Odense og Solrød er nogle af de mange andre steder, hvor man arbejder med mere fleksibilitet fremfor de normale 37 timer fordelt på fem dage.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.