dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Klager fra kræftpatienter viser problemer flere steder end Aarhus

Styrelse kritiserer fire hospitaler for at fejlinformere kræftpatienter. Toppen af isbjerg, siger professor.
16. JUN 2023 7.17

På flere hospitaler har kræftpatienter oplevet ikke at få konkrete tilbud om behandling et andet sted, hvis hospitalerne ikke har kunnet nå det inden for den lovpligtige periode. Det viser en gennemgang af afgørelser fra Styrelsen for Patientklager, som DR har lavet.

Gennemgangen dækker det seneste halve år.

Ud over Aarhus Universitetshospital (AUH) har Herlev Hospital og Regionshospitalet i Viborg i fem sager undladt at oplyse patienter om, hvor de kunne få en undersøgelse eller operation inden for to uger.

Der kom fokus på problemerne på kræftområdet i løbet af foråret. Her udgav DR en række historier om for lange ventetider på AUH i Region Midtjylland. Nærmere bestemt var det på hospitalets afdeling for mave-tarmkirurgi, at der var problemer.

De stærkeste klager

Onsdag beklagede regionen, at i alt 306 patienter på afdelingen ikke er blevet tilbudt behandling på andre hospitaler eller er blevet fejlinformeret om deres rettigheder.

Afgørelserne fra Styrelsen for Patientklager viser, at problemerne rækker ud over Aarhus. Det siger professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen til DR.

- Det er måske kun toppen af isbjerget, vi får i de her afgørelser, siger han med forbehold for, at der er tale om få klageafgørelser.

- Men vi skal også huske på, at de patienter, der har overskud til at klage, er stærke patienter, lyder det.

Rapporter på vej

Hvis et sygehus for eksempel på grund af kapacitetsmangel ikke kan tilbyde en patient udredning eller behandling inden for de maksimale ventetider på to uger, skal hospitalet tilbyde patienten at blive henvist til et andet hospital i Danmark eller i udlandet.

Patienten kan så sige ja til at lade sig flytte. Eller patienten kan beslutte at blive og vente, men for længe. Den mulighed har patienterne i de fem sager ikke fået.

Det konkluderer styrelsen, fordi det ikke er dokumenteret i patienternes journaler, at de har fået tilbudt et andet behandlingssted, skriver DR.

Tre af patienterne har brystkræft. To har endetarmskræft, skriver mediet. De to sidstnævnte var patienter på afdelingen på AUH.

Fredag middag offentliggør samtlige regioner rapporter, der afdækker eventuelle udfordringer med ventetider og kapacitet på kræftområdet generelt. De er blevet afkrævet en status, efter sagen i Aarhus begyndte at rulle.

/ritzau/

Red. Sidste afsnit under mellemrubrik "Rapporter på vej" tilføjet kl. 8.14

Red: I afsnit 4 er Rigshospitalet fjernet kl. 12.56, da Rigshospitalet og Styrelsen for Patientklager oplyser, at der er tale om sager under Herlev Hospital, som blot lejede lokaler på Rigshospitalets matrikel. Behandling og patienter var dermed organisatorisk placeret hos Herlev.
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/klager-fra-kraeftpatienter-viser-problemer-flere-steder-end-aarhus

GDPR