

- Vi bruger 25 mia. kr. mere i dag end for ti år siden på højt specialiseret sygehusbehandling. Alligevel viser de nye sager om overbelægning, at den forkerte patient desværre fortsat ofte ender i den forkerte seng. Det er et klart signal til Christianborg om for alvor at begynde at satse på det andet ben i sundhedsvæsenet – nemlig kommunerne, siger Erik Nielsen (S), formand for KL til Momentum.
KL mener, at de nye tal om overbelægning er et klart bevis på, at sygehus og almen praksis skal gå ind i et meget tættere samarbejde med kommunerne for at få dette problem løst.
- Et stort antal ældre indlægges hvert år akut på sygehus for tilstande, der i stedet kan forebygges. Disse ældre medicinske patienter bør i højere grad plejes og behandles i det nære sundhedsvæsen i kommunerne. Derved vil vi undgå, at mange indlægges unødigt, og at vore ældre henvises til gangene, fordi der ikke er en ledig seng. Tilmed får den ældre et bedre tilbud, fordi de derved undgår transport, ventetider og eventuelt indlæggelser, siger Erik Nielsen.
Henvis til kommunerne
- Det er tankevækkende, at vi stadig har problemer med overbelægning, når vi nu i kommunerne igennem flere år har oprustet på netop den specialiserede sygepleje, så vi døgnet rundt har et beredskab, fx i form af akutpladser, der kan forebygge en akut indlæggelse på sygehus, siger Erik Nielsen og understreger, at en forudsætning for, at kommunerne kan tilbyde en akutplads jo først og fremmest er, at den praktiserende læge eller vagtlægen henviser til kommunerne frem for at indlægge borgeren.
I et nyt udspil fra Danske Patienter, Lægeforeningen og Dansk Sygeplejerråd om en hjælpepakke mod overbelægning bakker parterne op om, at indsatserne i det nære, kommunale sundhedsvæsen er helt afgørende, hvis indsatsen for den ældre medicinske patient skal styrkes.
lcl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.