

MIDTJYLLAND: I de seneste uger har medierne gentagne gange sat fokus på den overbelægning, der er på flere medicinske sengeafdelinger på hospitaler landet over. Overbelægningen er blevet forstærket af den influenza, der har hærget landet denne vinter. Influenzaen kan imidlertid ikke dække over en af de grundlæggende udfordringer for det danske sundhedsvæsen: Hospitalerne har igennem flere år nedlagt medicinske sengepladser og omlagt til mere ambulant behandling. Nu ses resultatet på hospitalernes gange.
I kommunerne mener vi, at en stor del af løsningen på de udfordringer skal findes i det nære sundhedsvæsen, hvor et af hovedtemaerne er 'Den ældre medicinske patient'.
Nogle ældre borgere lider til tider af dehydrering, forkert ernæring, gentagne lungebetændelser og andre aldersrelaterede lidelser. Mange af disse borgere havner i dag i en hospitalsseng på en medicinsk afdeling. Vi tror, at kommunerne med den rette indsats kan medvirke til at undgå disse indlæggelser. De fleste kommuner har allerede taget udfordringen op og igangsat forskellige tiltag. For eksempel har de midtjyske kommuner i samarbejde med Center for Kompetenceudvikling i Region Midtjylland iværksat en efteruddannelse af de kommunale hjemmesygeplejersker inden for relevante områder. Med disse styrkede kompetencer kan sygeplejerskerne medvirke til, at indsatsen kan ske tidligere og mere kompetent i kommunalt regi og derved spare den ældre borger for en tur på hospitalet.
Blandt andre eksempler er et tryghedshotel i Randers Kommune, hvor svækkede ældre borgere kan få et ophold, indtil de er friske nok til at komme hjem igen. I Viborg Kommune er der skabt et akutteam, der tager ud til særligt udsatte ældre borgere og hjælper dem i eget hjem. Det er gode eksempler på, hvordan de dyre hospitalsindlæggelser kan undgås med en god og rettidig kommunal indsats.
Bedre incitamenter tak
I hele landet er der igangsat en opfølgning på det nære kommunale sundhedsvæsen. I de midtjyske kommuner består denne opfølgning af konkrete politiske målsætninger, der har til formål at sikre en større ensretning og kvalitetssikring af de kommunale tilbud, så vi i kommunerne kan fremstå som en troværdig samarbejdspartner for praktiserende læger og hospitaler. En af disse målsætninger er, at kommunerne skal medvirke til at forebygge uhensigtsmæssige indlæggelser og genindlæggelser.
Det kommunale sundhedsvæsen har undergået store forandringer i de sidste seks år og er i dag parat til, i samarbejde med hospitaler og praktiserende læger, at løfte større og mere komplekse opgaver. Ved økonomiforhandlingerne med regeringen i 2012 blev det kommunale sundhedsvæsen anerkendt som en væsentlig aktør på sundhedsområdet ved tildelingen af 300 mio. kr. Pengene bruges nu aktivt ude i kommunerne til glæde for blandt andet de ældre borgere. De 300 mio. kr. er en god saltvandsindsprøjtning, men skal kommunerne på sigt kunne løse opgaverne i det nære sundhedsvæsen, er der brug for en grundlæggende omlægning af incitamentsstrukturen i sundhedsvæsnet. Der skal skabes incitamenter til forebyggelse i stedet for reaktiv behandling.
I de midtjyske kommuner ser vi frem til videreudviklingen af det nære sundhedsvæsen i kommunerne i nært samarbejde med hospitaler og praktiserende læger.
Anders G. Christensen (V), formand, og Jan Petersen (S), næstformand i KKR Midtjylland
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.