dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
KL efterlyser model med fokus på det nære sundhedsvæsen
KL efterlyser større sikkerhed for, at der er læger til danskerne i hele landet. Danske Regioner roser derimod Sundhedsstrukturkommissionen for at foreslå at samle ansvaret for sundhedsvæsenet.
Foto: Jesper Voldgaard

KL efterlyser model med fokus på det nære sundhedsvæsen

Danske Regioner er glad for kommissionsudspil med fokus på at samle ansvaret for sundhedsvæsenet, mens KL kritiserer tanken om centralisering.
11. JUN 2024 14.50

Der er gode takter i Sundhedsstrukturkommissionens udspil, men det er bekymrende, at alle de tre foreslåede modeller kredser om yderligere centralisering frem for at have fokus på at styrke de lokale sundhedstilbud. Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra KL, mens Danske Regioner roser kommissionen for at have taget ideen om at samle ansvaret for sundhed til sig.

- Vi har en historisk chance for at samle ansvaret for danskernes sundhed ét sted og få det nære sundhedsvæsen op i en anden liga, lyder det således fra Anders Kühnau (S) formand for Danske Regioner.

Fra KL's side er rosen mere forbeholden: Der bliver brug for en grundig politisk drøftelse af, hvordan vi som samfund vil løse de udfordringer, vi står over for, når der kommer endnu flere ældre og kronikere, hedder det således i en pressemeddelelse.

- Nu skal vi have nærlæst rapporten og anbefalingerne, men det virker, som om Sundhedsstrukturkommissionens to første modeller har mere fokus på, hvordan vi sikrer, at sygehusene ikke braser sammen, end på hvordan borgerne får nogle gode, stærke og trygge sundhedstilbud tæt på der, hvor de bor. Det er en kommunalreform ad bagvejen, og dét er ikke den opgave, som kommissionen har fået stillet, siger Sisse Marie Welling (SF), formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg med ressortansvar for sundhedsområdet.

Seks tværgående anbefalinger

Foruden de tre modeller peger kommissionen også på seks tværgående anbefalinger, som er uafhængige af, hvilken model man vælger. Ifølge Sisse Marie Welling er der positive takter blandt forslagene.

- Vi er nødt til i langt højere grad at sikre, at der er læger til danskerne i hele landet. Det kommer kommissionen med nogle fornuftige forslag til, siger hun og kalder det nødvendigt, at social- og sundhedsmedarbejderen og den kommunale sygeplejerske i højere grad kan trække på viden og hjælp fra specialistkompetencer fra sygehusene, når der er behov for det.

KL savner dog en model eller anbefaling, der handler om at omstille den nuværende tankegang og flytte opgaver til det nære sundhedsvæsen.

- I kommunerne vil vi ikke drive sygehuse, men hvis vi skal sikre, at borgerne ikke skal den lange vej til sygehuset, er det nødvendigt at opbygge en kapacitet tæt på borgernes hjem, siger Sisse Marie Welling.

dotn

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.