dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Før Sundhedsstrukturkommisionens udspil:
KL advarer mod, at regionerne får ansvar for samlet sundhedsvæsen

Også flere borgmestre ser med nervøsitet frem til anbefalingerne fra Sundhedsstrukturkommisionen denne uge.
10. JUN 2024 6.00

Forud for de anbefalinger, som Sundhedsstrukturkommissionen kommer med tirsdag, advarer KL og PLO (Praktiserende Lægers Organisation) mod, at regionerne får et såkaldt kædeansvar for et samlet sundhedsvæsen, skriver Danske Kommuner. De patienter, der hyppigt har brug for kontakt med både sygehus, læge og kommune, udgør cirka 5,5 procent af alle hospitalspatienter. 

– Jeg er dybt bekymret for, at et samlet ansvar hos regionerne kun vil medføre centralisering af de nære sundhedstilbud, nye problematiske snitflader – for eksempel til ældreplejen – og længere afstande mellem borgere og dem, der træffer beslutningerne. Det betyder ikke, at det ikke er vigtigt at skabe mere sammenhæng i sundhedsvæsenet, for eksempel for de sårbare ældre. Netop derfor ønsker vi jo også et langt mere forpligtende samarbejde i klyngerne, siger Sisse Marie Welling (SF), formand for KL’s sundheds- og ældreudvalg med ressortansvar for sundhed.

Der er brug for en lokal myndighed, der har ansvar for det nære sundhedsvæsen, mener formand for PLO Jørgen Skadborg: "Vi har brug for, at dem, der har ansvar for det nære sundhedsvæsen, er nogle, der reelt er interesserede i, hvad det handler om, og også vil investere det, der skal investeres. Sundhedsstrukturkommissionens formand har allerede påpeget, at der er brug for investeringer i det nære sundhedsvæsen. Det kan kun ske, hvis der er en myndighed, der rent faktisk vil det," siger han.

Nervøse borgmestre

Også borgmestrene fra Greve, Gentofte, Middelfart, Holstebro og Billund vender ifølge Danske Kommuner tommelfingerne nedad til regionernes idé om at overtage ansvaret for hele sundhedsområdet. Derudover er manglende lægedækning og samarbejde i fokus hos de bekymrede borgmestre forud for Sundhedsstrukturkommissionen anbefalinger. Fx Billunds borgmester Stephanie Storbank (V), der håber, at lægedækningen bliver et emne i anbefalingerne.

– Vi skal have bedre adgang til læger. Vi har kun faste plejehjemslæger på en tredjedel af vores plejehjem, og vi bor i en landsdel, hvor det er svært at få tid hos en læge. Vi har simpelthen svært ved at rekruttere praktiserende læger. Så jeg håber på en form for incitamentsstruktur, så vi kan få en bedre lægedækning hele vejen rundt, konstaterer Stephanie Storbank.

Hun bakkes op af Holstebros borgmester H.C. Østerby (S), der i øvrigt fremhæver byens Center for Sundhed som et modeleksempel på samarbejde mellem kommune, region og private sundhedstilbud. Gentoftes borgmester Michael Fenger (K) er optaget af samarbejdet mellem kommune, region og de praktiserende læger, og Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd (S) peger på værdien af mere forebyggelse, der kræver penge og prioritering.

cwa

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.