
Den omstridte hpv-vaccine virker, lyder konklusionen fra forskere fra Københavns Universitet. De har som de første i verden undersøgt hpv-vaccinens effekt på en hel årgang, skriver Jyllands-Posten.
Forskerne har fulgt den første årgang af vaccinerede piger født i 1993. De er nu voksne og har været til første screeningsundersøgelse for livmoderhalskræft. Det viser sig, at de har 40 pct. færre tilfælde af svære celleforandringer, der er hpv-udløst og kan føre til livmoderhalskræft, end den ti år ældre årgang, der ikke fik tilbudt gratis vaccine.
- Den vaccinerede årgang har virkelig haft glæde af vaccinen. Betydeligt færre har forstadier til livmoderhalskræft, vaccinen sparer rigtig mange unge for en keglesnitsoperation, ligesom vi forventer, at langt færre senere udvikler livmoderhalskræft, siger professor i epidemiologi ved Københavns Universitet Elsebeth Lynge.
Hun står sammen med forsker Lise Thamsborg bag undersøgelsen, der netop er offentliggjort i International Journal of Cancer.
De undersøgte piger blev vaccineret som 15-årige, og forskerne forventer i fremtiden at se endnu større effekt, eftersom vaccinen nu tilbydes 12-årige – altså før pigernes seksuelle debut. Det glæder adm. direktør Jesper Fisker fra Kræftens Bekæmpelse, ikke mindst set i lyset af de senere års udbredte frygt for bivirkninger og vaccineskepsis:
- Det er ubestridt positivt og viser, at vaccinen virker. Det er en tydelig understregning af, at det er vigtigt at lade sig vaccinere.
78 pct. af 1993-årgangen blev hpv-vaccineret, derefter toppede tilslutningen med 92 pct. af piger født i 2000, men faldt efter bivirkningsdebatten brat til 57 pct. af 2005-årgangen.
- Efter et klart dyk er vi tilbage på sporet igen rent vaccinationsmæssigt, siger Jesper Fisker til Ritzau.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.