dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Holbæk-forskere har held med forsøg på forgiftede kødspisere fra Korsør
Fra venstre er det afdelingslæge Janne Møller, cheflæge Ann Lyngberg og forskningsansvarlig overlæge Morten Lindhardt. De står, sammen med kollegaer, bag forskningsprojektet.
Foto: Region Sjælland

Holbæk-forskere har held med forsøg på forgiftede kødspisere fra Korsør

Ny forskning: Medicin kan få PFAS hurtigere ud af kroppen.

SJÆLLAND: Det er muligt at få PFAS 20 gange hurtigere ud af kroppen med behandling med kolesterolsænkende medicin. Det viser ny forskning, som en gruppe forskere fra Holbæk Sygehus står bag, oplyser Region Sjælland.

Forskerne fra Holbæk har som de første i verden lavet et klinisk forsøg, der viser, at medicin på tre måneder kan nedbringe mængden af PFAS i blodet med 60 pct. hos forsøgsdeltagerne - svarende til 20 gange hurtigere. Uden medicin tager det nemlig kroppen tre-fire år at udskille den samme mængde PFAS.

- Vi har vist, at det er muligt at udskille PFAS hurtigt, når man får denne medicin. Det er et vigtigt studie, selvom studiet kun er første brik i puslespillet til en mulig behandling. Målet med forskningen er at kunne give håb om behandling til de mennesker, der har været særligt udsat for PFAS, siger cheflæge Ann Lyngberg fra Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus.

Fandt udenlandske studier

Nu skal nye studier vise, om og hvordan resultaterne kan bruges i medicinsk behandling.

- Næste skridt, før medicinen kan anvendes i praksis, er yderligere studier, der skal undersøge den bedste dosis og behandlingsvarighed samt om medicinen kan begrænse helbredseffekterne af at have været udsat for PFAS. Vi skal derfor som det næste undersøge, i hvor høj grad behandlingen hjælper patienterne, så de har mindre risiko for at blive syge. Først når vi ved det, ved vi, om det giver mening at behandle med medicinen, siger Morten Lindhardt, forskningsansvarlig overlæge på Medicin 1 på Holbæk Sygehus. 

Startskuddet til forskningsprojektet gik i 2021, da der blev fundet et meget højt niveau af PFAS i kød fra køer - og efterfølgende i blodet fra medlemmer - fra Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening.

- Jeg fik mange spørgsmål fra bekymrede borgere fra foreningen, der ønskede svar på, hvordan man kunne få stofferne ud af kroppen. Jeg kunne ikke svare og undersøgte derfor litteraturen på området. Her fandt jeg to mindre, udenlandske studier, der viste, at det kolesterolsænkende middel Colestyramin kunne have en effekt på udskillelsen af PFAS, siger Ann Lyngberg.

For at hjælpe medlemmerne af Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening tog Ann Lyngberg initiativ til, at Holbæk Sygehus, som de første i verden, skulle undersøge effekten af lægemidlet nærmere i et forskningsprojekt og kontaktede derfor Holbæk Sygehus’ medicinske afdeling, som er eksperter i klinisk forskning. Her deltog medlemmer af kogræsserforeningen som forsøgsdeltagere i projektet.

  • PFAS er en gruppe af kunstigt fremstillede fluorstoffer, som i mange år har været anvendt i industrien til fx regntøj, stegepander og brandskum. Stofferne ophobes i mennesker, dyr og miljøet og er svære at nedbryde. De er fundet i vandboringer, havskum, kød, kosmetik med mere.
  • Befolkningsundersøgelser har vist, at PFAS påvirker helbredet – fx immunsystemet, kolesterol og risikoen for nyrekræft. For den enkelte er risikoen lille, selv ved høje niveauer af PFAS; fx øger det kolesterolniveauet i blodet med omkring 3 pct., og risikoen for nyrekræft øges med 0,2-0,4 pct.
  • 45 medlemmer af Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening har deltaget i forskningsprojektet.
  • Studiet viste, at niveauet af PFOS faldt med 63 pct. i løbet af 12 ugers behandling, mens det kun faldt med 3 pct. i kontrolperioden, altså et 60 procenpoint større fald, hvilket er markant. 

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.