dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

"Digitalt og teknologisk først":
Flere skærmbesøg og bedre KOL-udstyr på vej

Ny aftale: En halv milliard kroner til hjemmebehandling med digitale løsninger.
20. DEC 2023 10.50

Regeringen, Danske Regioner og KL har indgået en aftale om at udmønte 500 mio. kr. til digital hjemmebehandling i sundhedsvæsenet. Midlerne skal bl.a. bruges på udstyr til borgere med KOL og diabetes, digitale tilbud inden for psykiatri og genoptræning og skærmbesøg i den kommunale sygepleje, oplyser Sundhedsministeriet.

Flere borgere med fx kroniske lidelser, der kan og vil, får således mulighed for at blive behandlet og monitorere deres sygdom i eget hjem. 

Midlerne, der blev afsat som led i sundhedsaftalen fra maj 2022, skal fremme udbredelsen af digitale behandlingstilbud, herunder hjemmemonitorering og målrettet kontrol for borgere med kroniske sygdomme som diabetes, KOL og hjertesvigt, og bl.a. nedbringe antallet af fysiske kontrolbesøg og forebygge unødvendige sygehusindlæggelser.

Konkret skal aftalen sikre, at en udvalgt gruppe på op mod 4.400 patienter med type 2-diabetes kan tilbydes sensorbaserede glukosemålere i en forsøgsordning i 2024-2026, mens op mod 1.400 KOL-patienter i 2025 kan tilbydes udstyr til iltbehandling, såkaldt non-invasiv ventilation (NIV), i hjemmet.

Aftalen prioriterer også midler til udbredelsen af digitale psykiatritilbud og digitale genoptræningstilbud og skærmbesøg i kommunerne.

Aftalen følger derudover op på Robusthedskommissionens anbefaling om at indføre et fælles princip om ”digitalt og teknologisk først” bredt i sundhedsvæsenet. Det betyder, at borgere som udgangspunkt skal tilbydes en digital kontakt i stedet for et fysisk fremmøde i de situationer, hvor det giver sundhedsfaglig og økonomisk mening, og hvor borgeren ønsker det.

Som led i aftalen er parterne enige om, at den styrkede indsats for hjemmebehandling frem mod 2028 skal sigte mod følgende mål:

  • Borgere med KOL, diabetes og hjertesvigt vil få halveret antallet af fysiske kontroller på sygehusene ved at omstille til løbende digital monitorering i eget hjem og virtuelle kontakter.
  • Antallet af digitale forløb til mennesker med mental mistrivsel vil blive fordoblet.
  • Borgere i alle kommuner vil få tilbud om digitale genoptræningsforløb efter § 140 i sundhedsloven.
  • Borgere i alle kommuner vil få tilbudt skærmbesøg i sygeplejen.
  • Videokonsultationer udbredes fortsat i almen praksis og andelen af de samlede konsultationer stiger år for år i perioden.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.