Når der i fremtiden bliver sat børn i verden, vil der tilsyneladende være flere hænder til at tage imod dem. Antallet af unge, der er optaget på jordemoderuddannelserne er steget. Det viser de friske tal for optag på videregående uddannelser.
På Regionshospitalet Randers er de glade for, at flere får mulighed for at gå den vej, skriver TV2 Østjylland.
- Det er jo glædeligt, synes jeg, at vi kan se frem imod, at vi får nogle flere kolleger på sigt. Det kan jeg da kun glæde mig over, siger Hanne Folsø, Klinisk jordemoder supervisor og tillidsrepræsentant, Fødeafsnittet, Regionshospitalet Randers.
I 2019 blev 243 optaget på jordemoderuddannelserne i Aalborg, Esbjerg og København. Siden er der åbnet en endnu en jordemoderuddannelse i Slagelse. I år er der optaget 275. Men selvom tallene isoleret set vækker glæde, så er der også bekymringer. For tillidsrepræsentanten på Regionshospitalet Randers opfordrer til, at der også gøres en indsats for at fastholde dem, der gør uddannelsen færdig.
Hårdt arbejdsmiljø
- Der er nogle ting, som er ude af vores hænder. Det handler om arbejdsvilkår, som igen handler om normering. At vi skal have øget vores normering for at jordemødre kan komme til at lave deres arbejde ordentligt. Det ved jeg, at det vil hjælpe, siger Hanne Folsø.
Hun bakkes op af jordemoderforeningens formand Lis Munk.
- Udfordringen er, at vi uddanner, men at de ikke bliver der. Og grunden til det er, at arbejdsmiljøet simpelthen er for hårdt.
I Region Midtjylland alene forventer man, at antallet af fødsler vil stige med op mod 20 procent frem mod 2030. I regionen afsatte et politisk flertal i september 50 millioner kroner, der skal bruges til flere fødestuer på Aarhus Universitetshospital. Derudover fire millioner kroner til svangerområdet, som hospitalerne selv kunne disponere over.
Senere samme år blev der på finansloven afsat flere hundrede millioner kroner til at styrke trygheden og nærværet før, under og efter fødsler.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.