dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Demenssyge sjællændere afvises ulovligt i Hovedstaden
Slagelse Sygehus ligger i top med lange ventetider på demensudredning på 75 uger.
Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix

Demenssyge sjællændere afvises ulovligt i Hovedstaden

Sjællændere henvises til sygehuse på Fyn og i Jylland, når de vil gøre brug af deres frie sygehusudvalg - trods langt kortere ventelister i Region Hovedstaden.
15. MAJ 2024 8.55

HOVEDSTADEN / SJÆLLAND: Region Hovedstaden vil nu gøre op med sin hidtidige praksis på området med afvisning af patienter til udredning og behandling af demens fra Region Sjællands sygehuse, hvor der er ventetid på op til 75 uger. Det fortæller Erik Jylling, lægefaglig koncerndirektør i Region Hovedstaden, til Sjællandske Nyheder.

I stedet for at sende patienter til sygehuse i Hillerød, Bispebjerg, Frederiksberg og ikke mindst Rigshospitalet i København, hvoraf sidstnævnte lige nu kun har seks ugers ventetid, er patienter fra Region Sjælland indtil nu blevet udstyret med en liste med telefonnumre til sygehuse i eksempelvis Svendborg, Viborg, Horsens og Randers, hvis de vil gøre brug af deres ret til frit sygehusvalg.

De fire sygehuse, der ligger i Region Hovedstaden, tager nemlig som udgangspunkt ikke imod demenspatienter fra andre regioner. Det fortæller flere kilder til Sjællandske Nyheder.

Ifølge Erik Jylling har Region Hovedstadens hidtidige praksis betydet, at patienter fra andre regioner er blevet afvist til udredning på en af Region Hovedstadens fire udredningsklinikker - uden dog at kunne sætte tal på, hvor mange der er tale om.

- Men der er blevet afvist et antal patienter med begrundelsen for lang ventetid på de pågældende klinikker. Når vi taler om patienter fra Region Sjælland, er der formentlig et mindre antal, siger Erik Jylling.

Mulig fælles venteliste

Han mener, at konsekvensen er, at man er nødt til at diskutere, om der skal laves en fælles venteliste for patienter på tværs af alle fem regioner. Og det får panderynkerne frem hos Erik Jylling.

- Det er jo i den enkelte region, at man hver især skal sidde og prioritere sit budget, i forhold til hvad man putter penge i, og hvilke problemer man vil løse. Laver vi et system med forbundne kar, så risikerer vi, at de prioriterede penge går til at løse problemer i naboregionen, som har prioriteret anderledes, siger han blandt andet til Sjællandske Nyheder.

Ifølge koncerndirektør i Region Sjælland, Jesper Gyllenborg, kæmper Region Sjælland på demensområdet - ligesom på andre områder - med at få de andre regioner til at åbne op for, at sjællænderne kan komme i udredning og behandling hos dem, når ventetiderne stikker af i Region Sjælland.

- Reglerne siger, at en region må lukke midlertidigt af for borgere udefra, hvis man selv har meget, meget store problemer med ventetider. Det mener vi ikke rigtig er tilfældet på demensområdet, hvor der har været lukket af meget længe. Så vi forsøger at udfordre de andre regioner på det hele tiden, siger Jesper Gyllenborg til Sjællandske Nyheder.

Han påpeger, at Region Sjælland er den region i landet, der har færrest speciallæger og sygeplejersker inden for demensområdet, mens Region Hovedstaden er den region, der har flest.

Strider mod reglerne

Den lukkede dør i Region Hovedstaden er i strid med reglerne for det frie sygehusvalg. Hidtil har regionerne kunnet afvise patienter udefra, hvis de ikke selv kunne overholde udrednings- og behandlingsgarantierne på 30 dage, der for behandlingsgarantien lige nu er udvidet til 60 dage.

Men i en afgørelse fra august sidste år kom Styrelsen for Patientklager frem til en ny tolkning af reglerne. Den betyder kort fortalt, at et sygehus ikke måtte afvise patienter udefra, hvis de selv har kortere ventetid end sygehusene i den region, patienten kommer fra.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.