dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Regionsdirektør foreslår at flytte dele af demensudredningen
Med ventetider på udredning for demens på op omkring halvandet år risikerer borgere at blive mere syge i ventetiden. (Arkivfoto)
Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Regionsdirektør foreslår at flytte dele af demensudredningen

Ventetider på udredning af demens på op omkring 75 uger er uholdbart, mener regionsdirektør i Region Sjælland.
13. MAJ 2024 7.12

SJÆLLAND: Med lange ventetider på demensudredning på 75 uger, som på Slagelse Sygehus, risikerer borgere at blive mere syge, mens de venter, siger overlæge i neurologi og professor ved Københavns Universitet Gunhild Waldemar, der også er leder af Nationalt Videncenter for Demens på Rigshospitalet. Hun udtaler sig til sn.dk, der har skrevet en række artikler om demensudredningen på Sjælland.

– De mennesker, der står på de her ventelister, har eksempelvis problemer med hukommelsen eller har ændret personlighed. Hvis de eksempelvis har Alzheimers sygdom – og må vente over et år på en udredning – kan de godt blive mere syge og dårlige, mens de står på venteliste, siger Gunhild Waldemar. Hun tilføjer, at ikke alle på ventelisten rent faktisk vil vise sig at lide af demens, da fx depression eller hjernetumor kan give lignende symptomer.

Slagelse Sygehus har lige nu ventetid på 75 uger, men på esundhed.dk ses, at ventetiden fx også på Aarhus Universitetshospital i Region Midtjylland tangerer samme antal uger. Også andre steder i landet er udrednings- og behandlingsgarantien langt over de lovmæssige henholdsvis 30 og 60 dage. 

Flyt del af udredningen

Regionsdirektør i Region Sjælland Jesper Gyllenborg foreslår over for sn.dk at flytte en del af demensudredningen fra sygehusene ud til de alment praktiserende læger og måske i nogle tilfælde ud i kommunerne. Han peger på, at Nationalt Videncenter for Demens er ved at udvikle et digitalt screeningsværktøj, der kan foretage en indledende screening af borgerne.

– Det her foreslår jeg ikke, fordi vi vil af med nogle patienter. Alle skal have det bedste tilbud i hver enkelt situation, men det er ikke sikkert, at alle skal have det samme tilbud, siger han. Region Sjællands regionsråd øremærkede i efteråret 2023 3,2 mio. årligt fra i år og tre år frem til en ekstraordinær indsats. Siden er ventetiden på demensudredningen kun blevet kortere på regionens sygehuse i Roskilde, mens den er steget i Slagelse og Nykøbing.

- Hvis man sætter det lidt sort-hvidt op, så har demenshandleplanerne øget kvaliteten af udredningen, men det har ikke gjort kapaciteten større, konstaterer Jesper Gyllenborg. Han henviser til det grundlæggende problem med manglende personale inden for området: "Så når man tilfører økonomi til området, vil det kun ændre noget marginalt, ikke grundlæggende på bundlinjen", tilføjer han.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.