Med hjælp fra data skal praktiserende læger fremover kunne identificere sårbare borgere, der har særlig risiko for at få eller udvikle sygdom, så lægen kan opsøge borgerne før de selv møder op i praksis.
Sådan lyder et af forslagene fra Danske Regioner forud for overenskostforhandlinger mellem KL, Praktiserende Lægers Landsorganisation (PLO), Sundheds- og Ældreministeret og regionerne. Som eksempel på sårbare grupper næves fx borgere, der er socialt udsatte, har stress eller hjerteproblemer.
Regionerne lægger dermed op til, at praktiserende læger fremover skal analysere data fra de tilmeldte borgere, så lægen kan danne sig et overblik over, hvordan der skabes mest sundhed for pengene for netop de borgere, som lægen har ansvar for.
- Regionerne vil bidrage til, at almen praksis kan arbejde datadrevet og populationsorienteret blandt andet ved at bidrage med viden, data og statistik-metoder til at opspore borgere, der er i risiko for at udvikle sygdom eller forværre en sygdom, lød det fra formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), sin tale ved startskuddet til overenskomstforhandlingerne i torsdags.
KL: Ganske fornuftigt med mere data
Men ifølge udkastet er det ikke kun den praktiserende læge, der skal tage mere ansvar. Også kommunerne skal på banen og arbejde mere med tidlig opsporing og data, så der bliver et tæt samspil mellem kommune og alment praksis.
Hos KL ser man positivt på det stigende fokus på data, da de også her mener, at det vil give mere sundhed for pengene:
- Det er ganske fornuftig at have overblik over den samlede population. Hvad end det er inden for den praktiserende læges egen klinik, eller om det er i forhold til de fælles patienter man har i kommunen og almen praksis. Det gør, at man lokalt kan diskutere, hvilke indsatser og hvordan arbejdsdelingen i øvrigt bør være. Hvordan håndterer vi fx diabetikere i visse geografiske områder og hvordan ser lægedækningen ud? siger chefkonsulent i KL's center for social og sundhed, Steen Rank Petersen, til dknyt.
Der er allerede på nuværende tidspunkt lagt en national strategi for, hvordan kommuner og regioner fremover, via den fælles sundhedsjournal, i højere grad end i dag skal dele data, men med forslaget om praksislægen som 'populations-ansvarlig', lægger regionerne op til, 'at der skal ses på, om der i dag eksisterer de rigtig elektroniske muligheder for at overlevere oplysninger på tværs'.
Overenskomsforhandlingerne starter officielt til december, hvor også det udvalg, der siden januar har arbejdet på en række anbefalinger til forhandlingerne, vil komme med et udkast. Netop bedre digital kommunikation på tværs af sundhedsområdet samt en styrkelse af datagrundlag og kobling af data, er en af de ting, som udvalget helt specifikt har fået til opgave at komme med forslag til.
Udvalget består af repræsentanter fra alle Sundhedheds- og Ældreministeriet, Social- og Idenrigsministeriet, Finansministeriet, KL og Danske Regioner samt en interessegruppe med repræsentanter fra de øvrige relevante organisationer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.