
Hvad har Schweiz, Tyskland, Frankrig, Finland, Østrig, Storbritannien, Sverige, Norge, Belgien og Holland til fælles?
De har alle sundhedsvæsener, der ligner det danske – og de har alle øget deres offentlige sundhedsudgifter målt som andel af BNP siden 2011.
Til sammenligning bruger Danmark i dag en mindre andel af BNP på sundhed, end vi gjorde i 2011. Faktisk er andelen faldet med 0,8 procentpoint, viser en beregning fra Danske Regioner baseret på tal fra OECD Health Data.
- Vi har meget stort fokus på at drive et sundhedsvæsen, som er meget effektivt, sammenlignet med andre lande. Tallene er et udtryk for, at vi er lykkedes med det. At vi samtidig har et de bedste sundhedsvæsener i verden understreger, at vi er gode til at få meget ud af de penge, vi investerer i det offentlige sundhedsvæsen, siger Anders Kühnau (S), som er formand for Danske Regioner.
Staten bør skele til BNP
Ifølge OECD Health Data følger sundhedsudgifterne i de fleste europæiske lande i højere grad udviklingen i BNP end befolkningssammensætningen.
Danmark går dog en anden vej.
Her er det kun demografien, der regnes med, når staten fastlægger sundhedsbudgettet – og det bør der laves om på, mener Danske Regioner, som opfordrer til også at lade BNP indgå i regnestykket.
- Det er et problem for vores sundhedsvæsen, at udgifterne stiger mere og hurtigere, end der er taget højde for, når staten kun dækker udgifterne, som regionerne har som følge af den aldrende befolkning. Vi er nødt til at se udgifterne til sundhedsvæsenet i et lidt bredere perspektiv, siger Anders Kühnau.
Fakta
- Sundhedsudgifterne i Danmark udgjorde i 2023 7,9 procent af BNP. Dette er under gennemsnittet blandt den gruppe af vestlige OECD-lande, der sammenlignes med.
- Målt som andel af BNP brugte Danmark 0,8 procentpoint mindre på det offentlige sundhedsvæsen i 2023, sammenlignet med 2011.
Kilde: Danske Regioner
ap
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.