
HOVEDSTADEN / SJÆLLAND: Et såkaldt kvalificeret ansættelsesstop for læger i Region Hovedstaden skal fra 1. juni gøre det lettere for Region Sjælland at rekruttere nye ansatte.
Men ifølge overlæge og professor Jacob Rosenberg fra Herlev Hospital og medlem af hovedstadens regionsråd for Konservative er det en forfejlet strategi:
- Formålet er at få læger til at søge mod Sjælland, men problemet er blandt andet, at der også er ansættelsesstop på mange afdelinger der. Derfor hjælper det ikke noget, og det er grundlæggende en forkert taktik, siger han til DK Nyt.
Han understreger, at løsningen på lægedækning ikke er tvang, men mere attraktive arbejdsvilkår:
- Der er masser af knapper, man kan skrue på. Tvang flytter ikke læger. Højere løn, fastholdelsestillæg, mulighed for forskning, gode børneinstitutioner og job til ægtefæller er derimod et bud på nogle af de mange muligheder. Det er desuden hele miljøet på sygehuset, der tæller, siger han.
“En vaskeægte papirtiger"
Særligt bekymret er Jacob Rosenberg for, hvad ansættelsesstoppet betyder for de uklassificerede lægestillinger, der udgør en stor del af vagtberedskabet på hospitalerne.
- I forvagtslaget har vi typisk syv læger. Halvdelen er i uddannelsesstillinger, resten er uklassificerede. De er altså afgørende for, at vi kan opretholde vores døgndækning. Og det er overenskomstbestemt, at vi skal have syv. Hvis vi ikke kan genbesætte, når én siger op, går det ud over hele vagtlaget, siger han og fortsætter:
- Og når der mangler læger i vagtlagene, forsvinder opgaverne jo ikke. De løftes blot af de tilbageværende kolleger.
Med ansættelsesstoppet skal alle genbesættelser nu godkendes centralt af direktionen - "en vaskeægte papirtiger," lyder det fra overlægen.
- Det er bureaukrati uden effekt. Tilladelserne bliver alligevel givet hver gang, fordi de ikke har noget valg, men det koster tid, og det hjælper ikke patienterne, siger han og forklarer samtidig, at man også risikerer, at de eksisterende læger bliver udbrændte af overarbejde, og at flere læger søger væk fra hospitalerne og vælger industrien, udlandet eller et karriereskift.
Symbolpolitik op til valget
Debatten om lægedækning og central styring rammer ned i en politisk varm kartoffel, og ikke mindst op til det kommende regionsrådsvalg.
- Jeg tror ikke, ansættelsesstoppet ændrer noget som helst i praksis. Det er et signal, et værktøj, man kan vise frem i valgkampen. Men det er ikke det rigtige redskab, siger Rosenberg.
Til trods for kritikken lægger han dog vægt på, at ønsket om at forbedre lægedækningen er reelt hos alle i regionsrådene.
- Jeg tror ikke, der er én eneste politiker, der ikke gerne vil løse problemet, men det er bare ikke sådan her, vi gør det. Sundhedspolitik bør bygge på faglighed og driftsforståelse, ikke symbolpolitiske markeringer, siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.