
”De her år står i reformens tegn,” sådan lød indledningen på regionernes politiske topmøde.
I åbningstalen til regionernes politiske topmøde, kom formanden, Anders Kühnau (S), vidt omkring. Han talte om tryghed i sundhedsvæsnet, uddannelse af flere speciallæger og vigtigheden af de frivillige i civilsamfundet, men der var én stor overskrift, der gennemsyrede talen: "Vi har brug for hinanden".
- Jeg tror, vi alle sammen kan mærke, at der er noget, der spidser til. Som om verdens begivenheder pludselig tager til i tempo og styrke. Man kan næsten mærke det ryster under fødderne, indleder formanden sin tale, Anders Kühnau fra talerstolen.
Og netop derfor mener formanden, at regioner og kommuner, civilsamfund og patientforeninger, praksissektor og medarbejdere, regering og folketing i langt højere grad har brug for hinanden, for at kunne gennemføre den nye sundhedsreform og, mere nyligt, ti-årsplanen for psykiatrien der blev præsenteret trisdag.
Derfor peger formanden også på vigtigheden af de nye sundhedsråd:
- Det bliver en helt ny måde at samarbejde på. Opgaverne er store og kommer til at tage tid. Der vil helt sikkert være bump på vejen, svære valg og fravalg – det håber jeg også Christiansborg er klar over.
Der skal ryddes op
Samtidig med at der skal samarbejders mere for at opnå store resultater, minder formanden om, at det offentlige ikke kan – eller skal – det hele.
- Vi har gennem de sidste 20 år indført nye patientrettigheder, faglige standarder, nye screeninger og faste kontroller. Det har på mange måder været godt og skabt tryghed og bedre behandling. Men vi har ikke på samme måde set på om der er noget tiden er løbet fra, sagde han.
Formanden sammenligner sundhedsvæsnet med et hjem, hvor der trænger til at blive ryddet op og prioriteret.
- Ligesom man ikke har brug for syv dejskrabere, så kan sundhedsvæsnet måske også undvære en procedure eller to.
Derfor mener formanden, at sundhedsvæsnet skal blive bedre til at prioritere. Også selvom man ikke altid bliver populær, når man prioriterer i sundhedsvæsnet.
Derfor kommer formanden med en klar opfordring til at regeringen og folketinget bakker op om Medicinrådet og Sundhedsvæsnets Kvalitetsinstituttet, som netop står for at kortlægge, hvad der skal ryddes op i:
- Hvis det lykkes stærke kræfter at svække prioriteringerne, vil regningen for det danske sundhedsvæsen stige markant fremover. En regning, der enten skal betales af skatteyderne eller af andre patienter i form af længere ventelister, dårligere kvalitet og mindre personale, sagde formanden.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.