dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Afgørelse: Det var ok at fyre pedel efter blodprop

Efter en blodprop i hjernen fik krav om møder og samtaler en servicemedarbejder og hans hustru til at gå i baglås, viser sag fra Ligebehandlingsnævnet.

En teknisk servicemedarbejder, som blev fyret fra sit kommunale job efter fem måneders sygemelding, fik ikke medhold i Ligebehandlingsnævnet over, at fyringen var forskelsbehandling på grund af handicap.

Manden var ansat i et team, som servicerede tre plejecentre, da han i juli 2020 fik en blodprop i hjernen. Den påvirkede ham både fysisk med bl.a. dårlig motorik, talebesvær og hukommelsesproblemer og psykisk, idet han havde svært ved at overskue noget og var meget ked af det.

Det var primært hans hustru, som kommunikerede med lederen, og i starten foregik det i god tone, viser en sms-korrespondance i sagen. Men hurtigt begyndte hustruen at give udtryk for, at hun og manden følte sig pressede og dårligt behandlet.

Blandt andet havde kollegerne sendt en kurv og en blomst, men blandt afsenderne var flere navne på folk, han ikke kendte, og derfor følte han sit privatliv og helbred udstillet. Desuden følte de sig pressede af henvendelser og forslag om møder med psykolog og trivselskonsulent, besøg på arbejdspladsen o.s.v.

"Det med at mødes efter træning kan du godt glemme alt om! Han er alt for træt efter og er overhovedet ikke klar til at mødes med dig! Og det var ikke en del af aftalen! Aftalen var, at I skulle holde telefonmøde og sådan bli'r det og er det! (...) Du skal ikke presse ham til at blive klar før han er! Det her er slet ikke til diskussion!", skrev hustruen fx i en sms til lederen.

Afviste nyt møde

Efter en sygesamtale i september konkluderede lederen blandt andet, at den sygemeldte havde afvist tilbud om hjælp fra psykolog og trivselskonsulent, og at det ikke var muligt for ham at vende tilbage til det plejecenter, hvor han normalt arbejdede, fordi der havde været en ukonstruktiv dialog med lederen her. Den sygemeldtes læge skulle udfylde en mulighedserklæring, hvorefter der skulle holdes møde i jobcentret i oktober.

Det var han og hans hustru dog ikke med på:

"Nu vil vi gerne have os frabedt at du sender flere mails ang. møder. [Klager] ved ikke, hvornår han kommer tilbage, det må og skal du respektere. Hans og min hjerne skal have ro nu!", skrev de bl.a.

Lederen fastholdt dog, at erfaringen viser, at en hurtig, men kontrolleret og rolig opstart giver de bedste chancer for at vende tilbage på arbejdspladsen. Det afviste den sygemeldte og hans hustru, og i stedet forlængede hans læge sygemeldingen med yderligere seks uger.

Afbud til tjenstlig samtale

Servicemedarbejderen blev indkaldt til tjenstlig samtale med mødepligt, men meldte afbud. Det fik lederen til at oplyse ham om, at udeblivelse ville føre til afskedigelse på grund af manglende samarbejdsvilje.

Det hele endte med, at han blev afskediget 21. december med virkning fra 30 april 2021, og at han efterfølgende klagede til Ligebehandlingsnævnet.

Nævnet giver ham imidlertid ikke medhold i, at han var blevet forskelsbehandlet på grund af handicap. Årsagen er, at handicapbegrebet omfatter langvarige begrænsninger, og da han blev fyret, havde hans begrænsninger ikke haft en varighed, der kan betegnes som lang.

Det ændrer ikke på nævnets vurdering, at han efter fyringen viste sig at have funktionsbegrænsninger som følge af blodpropperne i en længere periode, end lægens prognose forventede på afskedigelsestidspunktet.

Hele sagen fra den unavngivne kommune kan læses her.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.