Coronakrisen har haft store konsekvenser for den mentale trivsel, og danske psykologer oplever en stigning i antallet af unge med angst og depressioner.
Men i 2020 var der et lille fald i antallet af patienter med en henvisning, der har set en psykolog, fra 77.715 i 2019 til 77.571 i 2020. Samtidig er ventetiden på at kunne komme til psykolog steget med mere end 1,3 uger for patienter med angst og depression. Det skriver Danske Regioner.
Udviklingen bekymrer Anders Kühnau (S), der er formand for Danske Regioners løn- og praksisudvalg, da den økonomiske ramme for psykologerne i samme periode er hævet fra 264,2 til 290,1 mio. kr. Det ærgrer Kühnau, at økonomien ikke er blevet brugt, så der har kunnet tages flere patienter.
For at nedbringe ventetiden og give lettere adgang til psykologerne kommer Danske Regioner med to tiltag. Minimumsgrænsen for psykologernes omsætning skal hæves fra 150.000 til 175.000 kr., så psykologer på offentlig overenskomst er forpligtet til at tage flere tilskudspatienter. Derudover vil man gøre noget ved de 75-105 klinikker, der ifølge Danske Regioner allerede i dag ikke lever op til den nuværende overenskomsts minimumsgrænse.
Psykologforening: Alle lever op til minimumsgrænsen
Beregninger fra Danske Regioner viser, at de to tiltag vil åbne for, at psykologerne vil kunne tage 830-1.400 ekstra patienter om året. Det skulle ifølge Anders Kühnau kunne nedbringe ventetiderne.
- Vores udgangspunkt er, at vores ydernumre skal gå til psykologer, der gerne vil hjælpe offentlige tilskudspatienter. Det er helt okay og helt frivilligt, hvis man som psykolog i stedet udelukkende ønsker at behandle private klienter. Men er man under vores overenskomst, så skal fokus altså være på de offentlige patienter – og man skal sørme overholde den minimumsgrænse, vi har aftalt, siger Anders Kühnau (S).
Dansk Psykolog Forening afviser regionernes forslag og billedet af, at ikke alle psykologer lever op til minimumsgrænsen. Eva Secher Mathiasen, der er formand for foreningen, påpeger at regionerne kunne starte med at bruge de penge, der igennem flere år er blevet afsat. Ifølge hende står der psykologer klar til at tage ydernumre og flere patienter.
- Det er ikke rigtig med de 100 psykologer, der ikke lever op til minimumsgrænsen. Jeg sidder selv i det udvalg, og jeg er ikke blevet præsenteret for en eneste sag, hvor der ikke er blevet levet op til minimumsgrænsen uden en lovlig grund. Der er nogen, der i løbet af året har mindre arbejde pga. fx barsel eller sygdom - ligesom alle andre steder. Der er nul psykologer, der ikke lever op til minimumsgrænsen. Lige præcis nul, siger Eva Secher Mathiasen til DK Nyt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.