GLADSAXE: ’Hvilken forælder vil du gerne være?’ og ’Hvad vil I bringe videre fra jeres egen barndom?’ er to af de spørgsmål, som sundhedsplejersken stiller forældre til et graviditetsbesøg.
Besøget er et 360 graders rundering af hele familien, hvor der bliver spurgt ind til forældrenes liv. På den måde kan sundhedsplejersken sammen med forældrene finde ud af, hvor forældrenes styrker og svagheder ligger.
Sundhedsplejersken stiller spørgsmålene ud fra en spørgeguide, som forældrene skal svare på hver for sig. Spørgsmålene vil ikke kun handle om deres og barnets sundhed, men blandt andet også om deres økonomi, barndom, opvækst og boligsituation. Ud fra deres svar kan sundhedsplejersken i fællesskab med forældrene vurdere, hvor de eventuelt har brug for støtte.
- Sundhedsplejersken stiller spørgsmålene inden for hver emne, og så har hver forælder et skema, hvor de krydser af fra meget svært til super godt. Det er simpelthen for at støtte op om dem, så de bliver så gode forældre så muligt. Så vi spørger om alt, der er relevant for barnet, siger Souschef i Sundhedsplejen Eva Falk Winther.
Opsporing og screening
'Tidlig Indsats Graviditetsbesøgene' har en vigtig rolle i Tidlig Indsats, fordi forældrene allerede inden barnet er født bliver opmærksomme på, hvor de skal støtte hinanden, eller hvor de eventuelt skal have støtte andre steder fra.
- De første 100 dage af et barns liv er så drøn vigtige. Så hvis de fejler fra start af, så har vi allerede mistet noget i forhold til Tidlig Indsats. Så det er simpelthen for at undgå, at børnene på nogen måde bliver dårlige, siger Eva Falk Winther.
Graviditetsbesøget er med til at opspore de forældre, som kommunen ikke har opsporet andre steder. Samtidig vil sundhedsplejersken også screene for en mulig kommende fødselsdepression. Der er altså mange forskellige parametre, som sundhedsplejersken skal holde øje med, blandt andet hvordan forældrenes beskæftigelse-, helbredsmæssige og adfærdsmæssige situation ser ud.
Men som sundhedsplejerske kan det være grænseoverskridende at skulle spørge ind til noget, som ligger uden for deres faglige ekspertise.
- Det har været en udfordring for sundhedsplejerskerne de første par gange, fordi de træder ud af deres egen faglighed. Men nu falder det dem naturligt at spørge ind til andre forhold ud over graviditeten, siger Eva Falk Winther.
Den rette støtte og vejledning
Hvis sundhedsplejersken efter samtalen ser flere tegn på, at der er risiko for problemer i familien, er der flere muligheder for at hjælpe. Alt efter problemets omfang kan sundhedsplejersken vælge selv at træde til ved at planlægge flere besøg hos forældrene.
Hvis der er brug for anden vejledning end den sundhedsplejersken kan give, har Sundhedsplejen flere aftaler med forskellige rådgivere. Hvis der er forældre, som har behov for ekstra vejledning omkring amning, vil forældrene få en ammerådgiver tilknyttet, og hvis der er forældre, som har brug for hjælp og vejledning i forhold til rygestop eller kost, vil sundhedsplejersken henvise til forebyggelsescenteret.
- Vi henviser til dem, vi mener, der skal henvises til, hvis det ikke er noget sundhedsplejersken selv kan hjælpe med. Hvis ikke forældrenes problem kan løses gennem de aftaler, vi allerede har, vil de blive henvist til familie og unge rådgivningen, hvor sundhedsplejersken og lederen taler med dem, om hvilken støtte de i stedet har brug for, siger Eva Falk Winther.
mfa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.