HJØRRING: En ekstra samtale tidligt i graviditeten hjælper jordemødre i Hjørring Kommune med at opdage langt flere sårbare gravide. Siden september 2013 har projektet 'Godt i gang' kørt i kommunen. Med gode erfaringer. Det fortæller DR Nordjylland.
- Vi kan komme ind forebyggende og tage problemer i opløbet, i stedet for som tidligere, hvor man mange gange først fandt problemerne ved børnene, når de startede i skole eller børnehave, siger Merete Bøgh Kristensen, der leder projektet.
Allerede i syttende uge af graviditeten kan jordemødrene gennem en særlig interviewguide spotte de kvinder og familier, som har brug for ekstra hjælp til at klare forældrerollen.
- Det kan være kvinder med depression eller psykiske lidelser, men også bare forældre som står i en svær situation, siger Merete Bøgh Kristensen.
Hver tiende kvinde får hjælp
Kvinderne, der har brug for ekstra hjælp, bliver efterfølgende fulgt og hjulpet af en fast jordemoder og sundhedsplejerske. Den tidlige indsats kan meget vel spare familierne for større ingreb senere i livet, mener professor i socialt arbejde ved Aalborg Universitet, Lars Uggerhøj.
- Jo tidligere man kan gribe ind, jo større chance har man for at hindre, at problemer udvikler sig, siger Lars Uggerhøj.
I projektets første år har godt 60 familier fået ekstra hjælp til at komme i gang med forældreskabet. Det svarer til hver tiende af kommunens fødsler.Tidligere har man ikke ført tal på, hvor mange der har fået ekstra hjælp, men det er kommunens klare vurdering, at der er sket en forbedring.
Sundhedsstyrelsen vurderer, at knap 15 pct. af landets kommende mødre er såkaldt udsatte gravide
rp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.