
SJÆLLAND: Er det god presseskik, at man som medie kræver, at et sygehus udtaler sig om en patientsag uden, at man vil fortælle sygehuset, hvem patienten er? Nej det er det ikke - og derfor har Region Sjælland nu vundet en sag i Pressenævnet
- Vi er glade for, at Pressenævnet har afsagt deres kendelse til fordel for vores sygehus i Slagelse. Vi mente, at grænsen for hvad, medier kan tillade sig, var overtrådt i denne sag - og det giver den eneste instans, vi har herhjemme til at bedømme dette, os nu ret i, siger Jens Andersen, adm. direktør, Region Sjælland.
Artiklerne, som kendelsen er truffet på baggrund af, er en række artikler, som blev bragt i Sjællandske-Næstved den 5. oktober og frem. De beskrev en sag fra Slagelse Sygehus, hvor en patient udtalte, at hun havde ventede i tre dage på skadestuen.
Baggrunden for, at Region Sjælland på egne vegne og på vegne af Slagelse Sygehus klagede til Pressenævnet i sagen, var, at man, inden artiklen blev bragt den 5. oktober, forgæves havde forsøgt at få opgivet navn eller CPR-nummer på den patient, som Sjællandske-Næstved ønskede, at man udtalte sig om.
Disse oplysninger ville avisen imidlertid ikke formidle, da man fra regionens side umiddelbart havde sagt nej til at kommentere på den konkrete sag uden patientens samtykke. En sådan udtalelse om en patients private sygdomshistorie er underlagt tavshedspligt, og derfor ikke noget sundhedspersonale ytrer sig om uden accept fra patienterne.
Nødvendigt at kende forløbet
Men for at kunne komme med en generel udtalelse i sagen, var det selvfølgeligt nødvendigt at sygehuset kendte det konkrete forløb.
Dette nægtede Sjællandske-Næstved - og det er denne procedure, som nu er kritiseret ligesom kendelsen fra Pressenævnet betegner det som dårlig presseskik.
- Kendelsen er med til at understrege, at medierne skal tage tavshedspligten alvorligt. Vi arbejder med mennesker i sundhedsvæsenet - og vi har tavshedspligt i forhold til deres sager. Men mange medier forventer og kræver alligevel, at vi som offentlig myndighed udtaler os i en lang række konkrete sager - hvilket vi faktisk ikke umiddelbart må, siger Jens Andersen, adm. direktør, Region Sjælland.
Efter artiklen var bragt og navnet på patienten dermed offentliggjort, måtte Region Sjælland tilbagevise flere af de påstande, som fremkom i artiklerne, lyder det fra regionen.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.