dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Sygeplejerske slog uberettiget op i journaler for at hjælpe bekendte
Sygeplejersken foretog blandt andet opslagene, mens hun var ansat på Herlev Hospital. (Arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sygeplejerske slog uberettiget op i journaler for at hjælpe bekendte

32-årig sygeplejerske er idømt 30 dages betinget fængsel for 715 uberettigede opslag i journaler.
14. SEP 2023 12.17

HOVEDSTADEN: En 32-årig sygeplejerske er ved Retten i Gentofte blevet idømt 30 dages betinget fængsel for at have misbrugt sit virke i offentlig tjeneste. Hun slap for bødekrav og blev heller ikke frataget retten til at arbejde som sygeplejerske.

Hun er fundet skyldig i at have foretaget 715 uberettigede opslag i patientjournaler, mens hun arbejdede på først Herlev og Gentofte Hospital og senere Amager og Hvidovre Hospital.

Hun havde kigget i så mange patientjournaler, at specialanklager Caroline Sophia Tarrow var nødt til at dele over 300 forurettede op i søjler i en Powerpoint-præsentation, da hun torsdag fremlagde straffesagen mod sygeplejersken ved Retten i Glostrup.

Her sad sygeplejersken på anklagebænken for at have misbrugt sit virke i offentlig tjeneste, fordi hun ifølge politiet uberettiget har foretaget de 715 opslag i patientjournaler, mens hun arbejdede på først Herlev og Gentofte Hospital og senere Amager og Hvidovre Hospital.

Enighed om dom

En enig domsmandsret lægger i dommen vægt på antallet af gange, hun har slået journaler op, og antallet af patienter hun har krænket.

Misbruget af stillingen gør, at tilliden til datasystemer i sundhedssektoren er knækket, lyder det videre fra retsformanden. Gennem Sundhedsplatformen har den dømte kunnet tilgå personfølsomme oplysninger på patienter, der har haft forløb på alle hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland, forklarede et vidne, der arbejder som jurist i sundhedssektoren.

Gennem Sundhedsplatformen har den tiltalte kunnet tilgå personfølsomme oplysninger på patienter, der har haft forløb på alle hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland, forklarer et vidne, der arbejder som jurist i sundhedssektoren.

Opslagene, der er lavet i perioden fra 18. oktober 2016 til 23. marts 2020, vedrører 340 patienter, som ikke havde forløb på de afdelinger, hvor tiltalte var ansat. Oplysningerne gælder både cpr-numre, prøvesvar, medicinudskrifter og meget andet. Ifølge vidnet er der eksempelvis kigget på psykiatriske forløb og kræftforløb med følsomme oplysninger. 

Kedede sig

Selv forklarer tiltalte, der erkender sig delvist skyldig, at hun først gjorde det for at hjælpe sin familie og bekendte. Hun husker ikke meget, men forklarer, at hun engang blev kontaktet af sin overbo, der bad hende om at kigge i hendes journal, fordi hun ikke forstod, hvad lægen havde sagt.

- Jeg gjorde det i god tro og oversatte til normal dansk, hvad det var, der var galt, siger sygeplejersken.

Andre opslag lavede hun, fordi hun ifølge eget udsagn ønskede at dygtiggøre sig, mens hun var ansat på forskellige kirurgiske afdelinger. Men på et tidspunkt blev hun grebet af nysgerrighed og slog familiemedlemmer og venner op uden grund, lyder det.

- Jeg var imponeret over, at man var i stand til at slå alt op, men jeg har på ingen måde misbrugt oplysningerne. Det kunne tænkes, at jeg har kedet mig, siger den 32-årige.

Samtidig mistænker tiltalte, at kolleger har brugt hendes personlige login til Sundhedsplatformen, fordi hun stort set altid lod sin computer stå åben, når hun forlod den.

Juristen, der er indkaldt som vidne, forklarer, at Herlev og Gentofte Hospital modtog 50-60 opkald fra patienter i tiden efter opslagene. De har alle forklaret, at de var kede af det, vrede og chokeret over, at en sundhedsperson havde kigget i deres journaler.

/ritzau/

Red: Ny underrubrik og tilføjet nye afsnit 1,2,5 og 6 med oplysninger i forbindelse med dommen

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.