
De danske sygehuses økonomi får en indsprøjtning på 1,5 mia. kr. det næste år ifølge en aftale indgået torsdag aften mellem regeringen og Danske Regioner. Dermed får regionerne færre penge end de to milliarder, de havde krævet på forhånd for at undgå nedskæringer.
- Sundhed er en klar prioritet for denne regering, og derfor glæder det mig også, at vi på trods af en stram tidsplan og en endnu strammere økonomi har fundet penge til at håndtere de stigende medicinudgifter og byggeriet af de nye supersygehuse.
Det siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en pressemeddelelse fra Finansministeriet.
Ifølge finansministeren er der dog hun tale om en 'første halvleg', når det kommer til sundhedsvæsenets økonomi. Anden halvleg bliver den kommende finanslov.
Medicinpriser er afgørende
Danske Regionernes formand, Bent Hansen (S), udtrykker tilfredshed med aftalen over for TV2, selvom han ikke lægger skjul på, at regionerne skal lægge deres fremtidige budgetter snorlige.
- Vi er blevet præsenteret for en økonomisk situation, som gør, at vi ikke kunne vride mere ud af forhandlingerne, siger han og understreger også til TV2, at det særligt er de stigende medicinpriser, der for fremtiden bliver afgørende for, om den nye budgetaftale kommer til at holde.
Ifølge Finansministeriet skal den ene milliard i økonomiaftalen blandt andet gå til netop de stigende medicinudgifter samt øget kapacitet på sygehusene. Den resterende halve milliard i aftalen er et allerede besluttet løft af blandt andet kræftbehandling samt en øget indsats mod kronisk syge og penge til psykiatrien i 2016.
Forud for forhandlingerne sagde Bent Hansen, at der skulle mindst to milliarder kroner ekstra på bordet, hvis regionerne skal fortsætte den nuværende drift og undgå besparelser.
De væsentligste punkter i aftalen
- Der afsættes godt en mia. kr. til stigende udgifter til medicin og øget kapacitet på sygehusene.
- Desuden skal der bruges 465 mio. kr. på bestemte områder som eksempelvis kræft, kronikere og psykiatrien. Disse penge havde man allerede besluttet at afsætte.
- Der vil være et anlægsniveau på omkring syv mia. kr. næste år. 4,9 mia. kr. er afsat til kvalitetsfondsprojekter og mere end to mia. til øvrige anlæg.
- Foruden de konkrete beløb bliver der igangsat et fagligt forarbejde til en ny kræftplan. Der skal også laves nationale mål for sundhedsvæsnet, ligesom at der skal udarbejdes en samlet plan for det 'nære og sammenhængende sundhedsvæsen'.
Kilder: Finansministeriet, Danske Regioner
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.