Hvis ikke regeringen og regionerne i denne uge lander en aftale, der dækker næste års stigende udgifter til ny, dyr medicin, må landets sygehuse indstille sig på nye, omfattende sparerunder i 2016, skriver Fyens Stiftstidende.
I år gennemfører Odense Universitetshospital en 100 mio. kr. stor spareplan, blandt andet fordi sygehusets udgifter til medicin er steget voldsomt i 2015. Men tendensen fortsætter i 2016, viser en rundringning til landets fem regioner. Næste år forventer regionerne samlet set en vækst i medicinudgifterne på små 900 mio. kr. Dermed ser det ud til, at udgifterne i årene 2015-2016 stiger med knap 1,7 mia. kr.
Kjeld Møller Pedersen, professor og sundhedsøkonom på SDU, mener, at lovgiverne hurtigst muligt må anerkende alvoren.
- Jeg forventer, der følger penge med i økonomiaftalen til at lukke hullet her og nu. Men det virker som om, at politikerne endnu ikke har tænkt den langsigtede problemstilling rigtigt igennem, siger han.
Effekt og pris
I Danmark bliver nye præparater ikke vurderet efter, om den sundhedsmæssige effekt står mål med prisen. Det sker i blandt andet England, hvor et prioriteringsinstitut på vegne af sundhedsvæsenet afviser ny medicin, hvis den er for dyr i forhold til effekten.
De nye lægemidler bliver her i Danmark godkendt i Koordineringsrådet for Ibrugtagning af Sygehusmedicin (KRIS). Formand Steen Werner Hansen er enig med Kjeld Møller Pedersen:
- Jeg har meget svært ved at se, hvordan vi kan blive ved med at se bort fra økonomien. Med den udvikling vi er inde i, at vi nødt til at forholde os til prisen, siger Steen Werner Hansen, der er vicedirektør for Herlev Hospital.
Alligevel lyder der et klart nej, fra både S, DF og V.
- Jeg er meget bevidst om, at udgifterne til dyr medicin i hvert fald ikke bliver mindre. Men man kan ikke sætte pris på et menneskeliv, siger Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann.
pv
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.